Toiduained vedasid maikuist hinnatõusu

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljaletid Balti jaama turul
Köögiviljaletid Balti jaama turul Foto: Toni Läänsalu

Kaupade ja teenuste hinnad kerkisid tänavu mais mullu sama ajaga võrreldes 3,3 protsenti, suurim mõjutaja oli toidu ja jookide hinnatõus, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2016. aasta maiga võrreldes 3,8 protsenti ja teenused 2,4 protsenti kallimad.

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookide 6,1-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust üle 40 protsendi. Sealjuures on piim, piimatooted ja munad aastaga kallinenud 8,6, puuvili 11,7 ning suhkur ja kondiitritooted 7 protsenti.

Kogutõusust ligi viiendiku andis mootorikütus. Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 14,9 ja bensiin 9,8 protsenti kallim. Suuremat mõju avaldasid veel alkohoolsed joogid ja tubakas, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,6 ja 14,5 protsenti.

Kuises võrdluses muutus tarbijahinnaindeks 0,2 protsenti. Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks samuti toit. Kuuga kallines puuvili 9,4 ning liha ja lihatooted 1,9 protsenti. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel mootorikütuse odavnemine. Võrreldes eelmine kuuga oli mais bensiin 3 ja diislikütus 3,5 protsenti odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles