Sester alampalga läbirääkimistest: maksuvaba tulu tõstmine ei too ettevõtjatele lisakoormust (6)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Rahandusminister Sven Sester ütles ettevõtja Enn Veskimägi väiteid kommenteerides, et maksuvaba tulu tõstmine ei too ettevõtjatele rahalist lisakoormust.

Sester ütles, et maksuvaba tulu tõstmine 500 euroni  kasvatab inimeste sissetulekuid ja motivatsiooni töötada nii, et tööandjatele ei teki rahalist lisakoormust. «Alampalgas peavad kokkuleppele jõudma tööandjad ja töövõtjad omavahel, » nentis Sester.

Tema sõnul tuleb arvesse võtta lisaks töötajate soovidele ja olukorrale tööturul veel ka laiemat majanduskeskkonda ja tööandjate võimalusi tööjõukulusid suurendada. «Viimase üks eeldus on, et kasvab tööjõu tootlikkus.»

Ettevõtja Enn Veskimägi ütles eile Postimehel, et kuna tulumaksuvaba miinimumis tõstetakse 500 euroni, siis kõik madalapalgalised saavad sisuliselt juurde 62 eurot kuus. «See tähendab, et tegelikult kasvab alampalga saaja sissetulek umbes 12–13 protsenti,» rääkis suurettevõtja, mööblifirma Standard omanik Enn Veskimägi.

Kui nüüd tööandjad veel omakorda töötasu suurendaksid, küüniks üleüldine palgatõus mõnes valdkonnas üle 20 protsendi.

«Aga arvestades praegust tööjõupuudust ja seda, et näiteks eelmisel aastal kasvas keskmine palk 5,7 protsenti – kui me veel kunstlikult aitame sellele kaasa, samas kui tootlikkus kasvab aeglasemalt, siis ma näen, et sellega lõikavad ettevõtjad endale näppu,» sõnas Veskimägi.

Homme algavad tööandjate ja ametiühingute vahel läbirääkimised 2018. ja 2019. aasta alampalga tõstmise üle.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles