Elektrihinna tõus tuleneb Nordbalti hooldusest ning reaktori remondist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrivõrk
Elektrivõrk Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Energia teatel on esmaspäevast keskmisest kõrgemat elektri turuhinda põhjustatud mitmed faktorid nagu Leedut ja Rootsit ühendava merekaabli Nordbalt hooldus ning Soome Olkiluoto tuumajaama reaktori remont.

«Lisaks otsustas Venemaa enda Kaliningradis toodetavat elektrit tipuajal Leetu tavapärasest vähem müüa ja suunata selle Venemaa elektriturule, mistõttu pidi Leedu käivitama enda gaasijaamad ja Kruonise pumphüdroelektrijaama,» märgib Eesti Energia energiakaubanduse juht Veiko Räim.

«Import Poolast Leetu LitPol kaabli vahendusel on samuti täielikult piiratud. Nende tegurite koosmõjul on elektri turuhind täna mõnel tunnil tõepoolest tavapärasest kõrgem olnud,» ütles Räim.

Räim juhib tähelepanu ka sellele, et elektri turuhind on äärmiselt muutlik ning kui esmaspäevane keskmine elektri turuhind Eestis oli 48,24 eurot megavatt-tunni kohta ja hinnatipud küündisid mõnel tunnil 100 euroni megavatt-tunni eest, siis teisipäevane elektri turuhind on 30,2 eurot megavatt-tunni kohta ja maksimaalne tunnihind ligikaudu 64 eurot megavatt tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles