Tiit Vähi müüs 89 miljoni dollariga Silmeti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Vähi.
Tiit Vähi. Foto: Toomas Huik

USA ettevõte Molycorp teatas täna, et ostis 90,023-protsendilise osaluse Tiit Vähi suurosalusega haruldaste muldmetallidega tegelevas ASis Silmet.

Tehingu väärtus on ligikaudu 89 miljonit dollarit ehk umbes 62 miljonit eurot.

80 protsenti Silmeti aktsiatest omandas Molycorp Silmet Grupilt, kelle omandusse jääb edaspidi 9,977 protsenti ettevõtte aktsiatest. Ülejäänud 10,023 protsenti aktsiatest omandas Molycorp Treibacher Industrie AG-lt.

Silmet Grupist 51 protsenti kuulub OÜ-le Valga Group, mille suuraktsionär on Tiit Vähi. Teised omanikud on Raul Raudsepp, Priit Raudsepp, Jaak Raudsepp, Ronald Vähi ja Evelin Kärp. 20 protsenti Silmet Grupist kuulub Thomas Björn Waldinile ja sama palju firmale Metrostar OÜ.

Ostuga saab Molycorp esimese tootmisbaasi Euroopas ning ühtlasi ka kahekordistab ettevõtte senist haruldaste muldmetallide aastast tootmisvõimsust ligikaudu 3000 tonnilt 6000 tonnile haruldaste metallide oksiidi ekvivalendi järgi.

Silmet alustab kohe Molycorpi Californias asuva Mountain Pass kaevandus- ja tootmisüksusest tuleva materjali kasutamist oma toodangu valmistamiseks, olles sellega esimene Hiina toormest sõltumatu haruldaste muldmetallide ja oksiidide tootja Euroopas.

Tehingu ühe osana muutub ka ettevõtte nimi Molycorp-Silmetiks.

Selle tehinguga laieneb ka Molycorpi tootmine, hõlmates lisaks haruldastele muldmetallidele haruldaste metallide nioobiumi ja tantaali tootmist. Tantaal ja nioobium on laialdaselt kasutuses elektroonikas, optikas, tervishoius, keemiatööstuse seadmetes, elektrijaamade seadmetes, lennunduses, ülijuhtivates materjalides ja mujal.

Sillamäel tegutsev Silmet annab tööd ligikaudu 550 töötajale. Hetkel müüb ettevõte toodangut klientidele Euroopas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Aasias, Venemaal ja teistes endistes NL riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles