Jaapani tuumaõnnetus sunnib Euroopat energiaplaane ümber tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam Orleansi lähistel
Tuumajaam Orleansi lähistel Foto: SCANPIX

Kui seni mängis tuumaenergia olulist rolli kavas kasvuhoonegaaside tootmist vähendada, siis pärast Jaapanis toimunut paistab tuumaenergia aga hoopis teises valguses, vahendab EUbusiness.

Eelmise aasta detsembris jõuti ÜRO kliimaläbirääkimistel Mehhikos Cancunis üsna üksmeelsele järeldusele, et kasvuhoonegaaside tootmist tuleb kliimamuutuste ohjeshoidmiseks vähendada ning tuumaenergia mängis selles olulist rolli. Eile alanud kliimakõnelustel Bangkokis kõlasid aga teised noodid.

«Fukushima õnnetus ei ole veel läbi,» sõnas Euroopa Liidu kliimaläbirääkija Artur Runge-Metzger.

«Võib öelda, et me ei saa kasutada tuumaenergiat, kuna see võib viia tuumakatastroofideni. Kuid kõik, kes on laua ümber kogunenud, on veendunud, et me ei saa endale ka kliimamuutusi lubada, kuna ka need viivad katastroofideni,» lisas Runge-Metzger, kelle kinnitusel võib Euroopa Liit oma energiakava ümber vaadata.

Tuumaenergia moodustab praegu 30 protsenti Euroopa Liidus kasutatavast energiast ning tuumaenergia mängib ka olulist rolli märtsis avaldatud tegevuskavas aastani 2050, mille kohaselt tuleks oluliselt vähendada süsihappegaasi tootmist.

Ka arengumaade toodetavate kasvuhoonegaaside hulk on tänu kiirele majanduskasvule viimastel aastatel üha ülespoole rühkinud. Seega on nad tundud huvi tuumaenergia vastu, et oma üha kasvavat energiavajadust katta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles