Lauri: valitsuse katteallikad on pudi-padi (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Endise rahandusministri, reformierakonna liikme Maris Lauri sõnul on valitsuste uute maksulubaduste katteallikad pudi-padi ja eelarvepuudujääk jääb alles. 

Eile teatas valitsuskoalitsioon, et nad loobuvad nii täiendavast pakendiaktsiisist kui ka ettevõtetele mõeldud panditulumaksust. Lisaks taastatakse abikaasade ühised tuludeklaratsioonid. 

Nende lubaduste katteallikatena tõi valitsus välja suurema sotsiaalmaksu laekumise. Lisaks lubas valitsus vähendada maksuauku, kärpida riigi majanduskulusid 3 protsendi võrra ning osta vähem looduskaitse all olevaid maatükke. 

Lauri kirjutas seepeale blogis, et need katteallikad on pudi-padi ja eelarvepuudujääk jääb ikkagi alles. «Ehk valitsus tegutseb selle nimel, et Eesti jõuaks lähima paari aasta jooksul majanduskriisi,» ütles ta. 

Positiivse külje pealt tõi Lauri aga välja pakendimaksu edasilükkamise. Panditulumaksu muutmise kohta märkis riigikogu saadik, et kuigi Seeder lubas, et uut sarnast maksu ei tule, ta siiski tuleb: laenumaks. Selle kohaselt maksustatakse kontsernisisesed laenud, mida pole tagasi makstud viie aasta jooksul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles