Tuleva aasta eelarve läbis esimese lugemise

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar riigikogu kõnepuldis.
Rahandusminister Ivari Padar riigikogu kõnepuldis. Foto: Peeter Langovits

Rahanduskomisjoni kui juhtivkomisjoni ettepanekul lõpetas riigikogu täna valitsuse algatatud 2009. aasta riigieelarve seaduse eelnõu esimese lugemise.


Rahandusminister Ivari Padar tõdes eelarvepoliitika valikutest rääkides, et riigi rahandus pole sugugi halvas olukorras.

Ta rääkis, et riik on suutnud kiire kasvu aastatel koguda reserve, mille maht on tänase seisuga 28 miljardit krooni, moodustades 11 protsenti sel aastal prognoositavast siseriiklikust kogutoodangust ja 29 protsenti prognoositavast 2009. aasta eelarve mahust.

Minister kinnitas, et riigil on olemas vahendid, võtmaks vastu veelgi tõsisemad väljakutsed, kui senini on esitatud ning 2009. aasta eelarve on põhimõtteliselt senise Eesti riigi rahanduspoliitika joone jätkamine.

Padari sõnul on järgmise aasta riigieelarve tulude maht 97,8 miljardit krooni ja kulude maht 98,7 miljardit krooni. «Järgmise aasta üks põhilisi prioriteete on julgeolek, nii konkreetses kui ka kõige laiemas mõttes. Kaitsekulude kasv on raske, ent tarvilik valik. Sama tähtis on sisejulgeoleku võimekuse hoidmine.»

Eelarve valguses rääkis Padar ka haridusse panustamisest, Euroopa Liidu toetuste maksimaalsest ärakasutamisest ning pensioni tõusust, mis ületab elukalliduse tõusu. Ta rõhutas, et eelarvepoliitika on vaja kriitiliselt ümber hinnata.

Eestimaa Roheliste fraktsioon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku vastu hääletas 49 ja poolt 7 Riigikogu liiget, erapooletuks ei jäänud keegi. Seega ei leidnud nimetatud ettepanek toetust ja eelnõu suunati teisele lugemisele. Muudatusettepanekud tuleb 2009. aasta riigieelarve eelnõule esitada 28. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles