USA naistippjuhid teenivad meestest rohkem (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA börsifirmade enimtasustatud juht oli eelmisel aastal Hewlett-Packard Enterprise tegevjuht Meg Whitman.
USA börsifirmade enimtasustatud juht oli eelmisel aastal Hewlett-Packard Enterprise tegevjuht Meg Whitman. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

Ka Ameerika Ühendriikide suurfirmade juhtide seas valitseb palgalõhe, ainult lõhe on vastupidine meil räägitavast, sest sealsed naistippjuhid teenivad meesjuhtidest rohkem.

Eelmisel aastal oli USA 500 suurema börsifirma 21 tegevjuhi mediaankompensatsioon 13,8 miljonit dollarit võrrelduna 11,6 miljoni dollariga, mida teenisid 382 meesjuhti.

Naisjuhid on seal teeninud meesjuhtidest rohkem kuuel aastal viimasest seitsmest ehkki alates 2014. aastast  on lõhe kahanenud, kirjutab The Wall Street Journal.

Trend peegeldab mitut tegurit, näiteks just nendel majandusharudel, mille suuremaid ettevõtteid juhivad naised, läheb viimastel aastatel hästi. Lisaks veel asjaolu, et mitu juhti on suutnud raskustes olnud ettevõtte taas kasvule viia ja mille eest nõukogud tasuvad reeglina heldelt.

Teiseks oluliseks teguriks on asjaolu, et üsna vähe naisjuhte tõuseb tippu karjääriredelit pidi ja need, kes seda teevad, saavad superstaarideks. Ettevõtete nõukogud otsivad mitmekesisust ja paremaid tulemusi, mistõttu kalduvad naisjuhtidele maksma rohkem.

«Tänases keskkonnas, kus palgalõhe on teema, ei soovi me oma tegevjuhtidele maksta vähem,» ütles majanduslehele Robin Ferracone nõustamisfirmast Farient Advisors, mis nõustab ettevõtete nõukogusid kompensatsioonipaketi küsimustes.

Enimteeniv naisjuht USA 500 börsiettevõtete seas on Hewlett Packard Enterprise tegevjuht Meg Whitman, kelle eelmise aasta sissetulek oli 35,6 miljonit dollarit. Talle järgnesid IBMi juht Virginia Rometty (32,7 miljonit dollarit), PepsiCo juht Indra K. Nooyi (29,8 miljonit dollarit) ja Yahoo juht Marissa Mayer (27,4 miljonit dollarit).

USA 500 suurima börsiettevõtte seas sai suurima sissetuleku eelmisel aastal telekomifirma Charter Communicationsi tegevjuht Thomas Rutledge (98,5 miljonit dollarit). Talle järgnevad telekompanii CBS juht Leslie Moonves (69,6 miljonit dollarit), tööstuskonglomeraadi Johnson Control International juht Alex Molinaroli (46,4 miljonit dollarit) ja Walt Disney juht Robert Iger (43,9 miljonit dollarit).

Kõige väiksema sissetulekuga S&P 500 indeksi koosseisu kuluvate ettevõtete juht on legendaarne investor Warren Buffett, kelle eelmise aasta sissetulek on 488 000 eurot. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles