E-sigareti müüja: meile aktsiisi lisamine toob kaasa suitsetajate arvu kasvu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid ja nende täitevedelik.
E-sigaretid ja nende täitevedelik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile vastuvõetud seaduse järgi lähevad e-sigaretid aktsiisi alla, mis e-sigareti müüjate ja kasutajate liidu esimehe Ingmar Kure sõnul võib kaasa tuua suitsetajate arvu kasvu Eestis.

Riigikogu kiitis kolmapäeval heaks alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega korrastatakse tubakatoodete turgu ja ühtlustatakse alates 2018. aastast tubaka ning alternatiivsete tubakatoodete, sealhulgas e-sigarettide aktsiisimäärad.

«Aktsiisi lisandudes läheb e-sigareti tarvitamine vähemalt 60% kallimaks ja paljud e-sigareti kasutajad pöörduvad suure tõenäosusega kas musta turu poole või sootuks tagasi tavaliste sigarettide suitsetamise juurde. Kindlasti väheneb ka nende suitsetajate hulk, kes kaaluks üle minemist e-sigareti kasutamisele ja see võib kaasa tuua suitsetajate arvu kasvu Eestis,» ütles e-sigareti müüjate ja kasutajate liidu esimees Ingmar Kurg.

«E-sigareti vedelike komponentideks on näiteks toiduainetööstuses laialt kasutatavad toidumaitsestajad ja toidulisandid. Seaduse järgi on uuest aastast taolised tooted e-sigareti poodides aktsiisiga maksustatud, kuid teistes poodides mitte,» selgitas e-sigareti müüjate ja kasutajate liidu esimees Ingmar Kurg.

Kure sõnul on taoline riigikogu otsus ettevõtjaid diskrimineeriv ja vastuolus põhiseadusega. «Põhiseadusega on sätestatud võrdse konkurentsi põhimõte ja ettevõtlusvabadus. Kehtestades tootele aktsiisi, peab see kehtima kõikjal. Praegu kehtestab riigikogu aktsiise selle järgi, milline kauplus meeldib või mitte,» lisas Ingmar Kurg.

E-sigaretid maksustatakse aktsiisiga, et kaotada ebavõrdne konkurents alternatiivsete ja klassikaliste tubakatoodete vahel, et takistada aktsiisitulu vähenemist tulenevalt klassikaliste tubakatoodete tarbimise asendamisest alternatiivsete toodetega ning rahva tervisekaitse eesmärkidel. Alternatiivsete tubakatoodete, nende hulgas ka e-sigarettide, aktsiisimäär on 0,2 eurot tubakavedeliku milliliitri kohta või 0,2 eurot milligrammi kohta, kui toode on geeljas.

Ühe sigareti aktsiis on tänavu ja 2018. aastal ligikaudu 0,1 eurot. Ühele milligrammile tubakavedelikule vastab umbes 5,6 sigaretti. Tubaka tahke aseaine aktsiisimäär on sarnane suitsetamistubaka aktsiisimääraga, mis on alates 2018. aastast 76,84 eurot kilogrammi kohta. Võimaliku piirikaubanduse mõjude leevendamiseks kehtestatakse alternatiivsetele tubakatoodetele madalam aktsiis kui sigarettidele.

Alternatiivsete tubakatoodete, sealhulgas e-sigarettide mõju tervisele alles uuritakse, kuid esialgsed hinnangud annavad põhjust arvata, et need tooted ei ole tervisele ohutud. Selle tõendamiseks oleks vaja jälgida e-sigareti kasutajate tervise muutusi mitmekümne aasta jooksul. Seetõttu on tervise kaitse ning ennetuse seisukohalt otstarbekas alternatiivsed tubakatooted maksustada sarnaselt traditsiooniliste tubakatoodetega.

Euroopa Liidu liikmesriikide seas maksustatakse e-vedelikke näiteks Itaalias, Portugalis, Rumeenias, Sloveenias ja Lätis. Viimases on aktsiisimäär diferentseeritud ja maksimaalne määr on Eestis kavandatavast määrast ligikaudu 0,1 eurot madalam. Soome ja Ungari alustavad maksustamisega järgmisel aastal. Soome kavandab aktsiisimäära 3 eurot 10 milliliitri kohta. Tarbijale, kes kasutab näiteks 10 milliliitrit tubakavedelikku nädalas, tähendab see lisakulu kuni ligikaudu 2,4 eurot nädalas.

Lisaks tõstetakse eelnõuga sigarite ja sigarillode aktsiisimäära läbi kahekomponendise aktsiisimäära kehtestamise. Alates 2018. aastast on sigarite ja sigarillode aktsiisimäär 151 eurot 1000 sigari või sigarillo kohta ja 10 protsenti nende maksimaalsest jaehinnast.

Eelnõu mõju maksulaekumistele on 2018. aastal ligikaudu 1,2 miljonit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles