Eelarve koostamise kord tehakse paindlikumaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiraha jagamise kord vajab ümbervaatamist.
Riigiraha jagamise kord vajab ümbervaatamist. Foto: Corbis / Scanpix

Rahandusminister Ivari Padari sõnul hakatakse järgmise aasta alguses arutama riigieelarve koostamise korra  paindlikumaks muutmist, sest tänasel hetkel on kolmveerand riigituludest juba enne laekumist seaduste alusel laiali jagatud.

«Me vajame eelarvepoliitika kriitilist ümberhindamist. Me vajame eelarvepoliitikat, mis võimaldab kiiremini ja paindlikumalt reageerida muutustele. Täna, nagu olen öelnud, on meie käed sisuliselt seotud kolmveerandi eelarve ulatuses,» rääkis rahandusminister riigikogus järgmise aasta riigieelarvet tutvustades.

Ministri sõnul on vaja süsteemi, mis ei eelda automaatset majanduskasvu, vaid liigub käsikäes majanduskasvuga.

«Me peame eelarvet tegema riigieelarve strateegia alusel ja pikemaks perioodiks ning me ei tohi kaasa mängida majanduskasvu muutustega,» kinnitas minister.

Ta lisas, et järsu majanduslanguse korral peab riigil olema võimalus vastutsükliliseks tõeliseks eelarvepoliitikaks.

«Igal juhul on niimoodi, et järgmise aasta algusesse läheb väga tõsisele poliitilisele arutusele see, kas ja kuidas on meil võimalus eelarvet teha paindlikumaks, et enne veel, kui raha laekub riigikassasse, on talle juba praegusel juhul ära öeldud, kuhu ta täpselt läheb,» rõhutas Padar.

Praegu kehtiv eelarve koostamise kord pärsib tema hinnangul tegutsemist keerulistes olukordades.

«Samas tuleb ka selle asja teist poolt vaadata, et need valdkonnad, mis on tänasel juhul seadusega fikseeritud, et nad pärast ei saaks kannatada,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles