Eesti Pank: valitsus võib riigi majanduskriisi viia (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Oja
Kaspar Oja Foto: Anneli Haas

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja hinnangul peab valitsus olema majanduse ergutamisel praegu ettevaatlik, kuna suured riiklikud investeeringud löövad majanduse tasakaalust välja. See võib viia aga majanduskriisini.

Oja sõnul näitab esimese kvartali 4,4 protsendiline majanduskasv, et majanduse maht ületab oma potentsiaali. Riiklike investeeringute tegemine võib juba niigi head majandustsüklit liialt võimendada ja viia riigi majanduskriisini, kirjutas ta.  

«Peab olema ettevaatlik. Kuna majanduses on vabu ressursse vähe, tähendaks täiendav stimuleerimine hinnatõusu, mis raskendaks ettevõtetel investeeringute tegemist,» märkis ta. Ökonomist lisas, et headel aegadel nagu praegu on mõistlik koguda puhvreid tulevaste aastate jaoks, mis ei pruugi nii head olla.

Oja ütles, et majanduskasv kiirenes aasta esimeses kvartalis paljudes riikides, sealhulgas Eesti naaberriikides. Läti, Leedu ja Soome majandus kasvas kvartaliga 1,5 protsendi ümber. Eesti kvartalikasv jäi neile mõnevõrra alla, sest meil kiirenes majanduskasv järsult juba neljandas kvartalis aktsiisikaupade varumise tõttu.

«Üheks väliskeskkonna majanduskasvu kiirenemise põhjuseks võib pidada naftariikide majanduslangusest väljatulekut, mistõttu ei vähene enam naftariikide nõudlus. See puudutab näiteks Venemaad. Nafta hinna tõusu peegeldab Eesti majanduses eeskätt põlevkivisektor: esimeses kvartalis andsid mäetööstus ja energeetika majanduskasvu suure panuse,» kirjutas ökonomist. 

Mida toob aga tulevik? «Lähikuude arengut ennustavad ettevõtete küsitlusandmed osutavad kasvu mõningale aeglustumisele tööstussektoris, kuid tootmise ootused on siiski jätkuvalt tugevad ega viita langusele. Siseturule suunatud ehitussektori tellimuste hinnangud ületasid aprillis ja mais esimese kvartali keskmist,» ütles Oja. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles