Ettevõtja majanduskasvust: ega mingit plahvatust küll ei paista (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hekoteki juht Heiki Einpaul.
Hekoteki juht Heiki Einpaul. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Masinaehitusettevõtte Hekotek ASi juhi Heiki Einpauli sõnul annab esimese kvartali majanduskasv küll optimismi, kuid nende tellimustes mingi plahvatuslikku tõusu küll ei paista. 

«Seda nüüd küll ei tunneta, et oleks mingi müstiline majanduskasv järsku tekkinud,» ütles Einpaul. Kuna Hekoteki tellimused on pikema vinnaga ja võtavad aega kuni kaks aastat, siis tema sõnul on ühe kvartali 4,4 protsendine majanduskasv liiga lühike aeg, et ettevõtte käekäigule põhjapanevat hinnangut anda. 

«Selge on aga ka see, et laiemalt optimismi see sisendab ja välisturgudel peaks ka olukord paranema,» märkis ta. Ühe näitena tõi ta välja möödunud nädalal toimunud Saksamaal toimunud Euroopa suurima puidutöötlemise seadmete messi, kus klientide huvi oli suurem kui varem. 

Üldiselt peab Einpaul majanduskasvu aga numbrimaagiaks. «Veider olukord. Majandus küll kasvab, aga see, mis valitsus teeb, ei sisenda kuidagi moodi usku või kindlust tulevikku. Toimub edasi-tagasi otsustamine ja vassimine. Selle asemel, et öelda hundi kohta hunt, räägitakse võsavillemist,» kirjeldas ettevõtja tegelikkust. 

Ta rõhutas, et kvartaalsest majanduskasvust on olulisem ettevõtluskliima ja stabiilne maksukeskkond. 

Hekotek AS on keskendunud puidutöötlemisettevõtetele masinate projekteerimisele ja paigaldamisele. Ettevõtte müügitulu oli mullu 45,1 miljonit eurot ja kasum 4,7 miljonit eurot. 

Statistikaamet avaldas täna hommikul, et esimese kvartali SKT kasvas aastaga 4,4 protsenti, mis on viimase viie aasta kõrgeim tõus. 

Tegevusaladest panustas majanduskasvu kõige rohkem töötlev tööstus, eeskätt metalltoodete, mootorsõidukite ning toidu- ja joogitootmise kasv.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles