Ekspert: Vene äri huvi Baltimaade vastu on mõõdukas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli algatusel loodud paremerakonna Pravoje Delo kolm kaasesimeest Georgi Bovt, Leonid Gozman ja Boriss Titov surusid partei asutamiskongressil kätt.
Kremli algatusel loodud paremerakonna Pravoje Delo kolm kaasesimeest Georgi Bovt, Leonid Gozman ja Boriss Titov surusid partei asutamiskongressil kätt. Foto: Reuters / Scanpix

Vene äriliite ühendava organisatsiooni Ettevõtlik Venemaa esimehe Boriss Titovi hinnangul on Venemaa ettevõtjate huvi Balti riikide vastu endiselt mõõdukas ning nad eelistavad Euroopa Liidus partnerlust eeskätt niinimetatud vana Euroopa riikidega.

«Ma nimetaksin Vene äri huvi Balti riikides mõõdukaks. See on põhiliselt piiriäärne koostöö pluss veel Nõukogude-aegsed harukondlikud sidemed ja transpordimarsruudid. Niipalju kui mina aru saan, ei ole suuri projekte Vene äriga Leedus, Eestis ega Lätis teostatud ning praegu ka ei plaanita,» ütles Titov intervjuus BNSile.

Tema sõnul ei muutnud Eesti liitumine eurotsooniga riiki investeerimise mõttes ahvatlevamaks.

«Mulle tundub, et eurotsoon ei ole Balti riikide investeerimisköitvuses kõige määravam. Peamine on investeerimiskliima tagamine. Praegu võidavad Vene kapitali kaasamisest Kasahstan ja Valgevene - tänu tolliliidule, viisavabadusele, poliitiliste erimeelsuste puudumisele riigijuhtide tasemel ja madalatele maksudele nendes riikides,» selgitas Titov.

«Kui aga rääkida investeeringutest eurotsoonis, siis siin on Vene kompaniid sihitud rohkem partnerlusele «vana Euroopa» riikidega. Investeeringuid tehakse peamiselt neisse kui stabiilsematesse ja majanduslikus plaanis iseseisvamatesse subjektidesse,» rõhutas Titov. Kommenteerides Vene turule minna tahtvate Balti ettevõtjate kartusi kõrge korruptsioonitaseme ees, möönis Ettevõtliku Venemaa juht, et sellistel kartustel on alust.

«Korruptsiooniskandaale on Venemaal palju. Meie turgu ei saa praegu nimetada ideaalseks. Ent ma ei paisutaks neid ohtusid üle, sest need puudutavad rohkem Vene ärimehi kui välisinvestoreid. Väliskompaniide esinduste arvu hulk Venemaal näitab, et plussid kaaluvad riskid üles,» nentis Boriss Titov.

Boriss Titov on Venemaa Ettevõtlusliitude Koordinatsiooninõukogu liige, valitsuse transpordi- ja sidekomisjoni liige, valitsuse juures tegutseva konkurentsivõime ja ettevõtluse nõukogu liige, majandusarengu ministeeriumi välismajandustegevuse nõukogu liige. Ettevõtlik Venemaa ühendab endas 40 äriliitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles