Elevandiluurannik: «vana» president piiramisrõngas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Alassane Ouattarale ustavad väed.
President Alassane Ouattarale ustavad väed. Foto: Reuters Scanpix

Elevandiluuranniku valimiste-järgne vägivald on kulmineerumas, rahvusevaheliselt tunnustatud uue presidendi Alassane Ouattara toetajad on trooni külge klammerdunud vana presidendi Laurent Gbagbo riigi äripealinnas Abidjanis ümber piiranud.

Kõrge Aafrika ametniku sõnul on novembris valimised kaotanud kuid tagasi astumast keeldunud Gbagbo koos oma abikaasa Simone’iga eilse õhtu seisuga presidendipalees varjul.
Suur osa regulaararmeest ja sandarmeeriast on Ouattarale lojaalsete vägede, «vabariiklike jõudude» rünnakute tõttu üle või laiali jooksnud.

Gbagbo ihukaitse tuumik ja noored omakaitseväelased on aga otsustanud asuda endise presidendi kaitsele, samal ajal kui regionaalsed ja rahvusvahelised liidrid üritavad kasutada viimaseid võimalusi neli kuud kestnud kriisile rahumeelset lahendust leida.

Kontinendi 53 riiki ühendava Aafrika Liidu esimees Jean Ping kutsus Gbagbot üles «võimu koheselt president Alassane Ouattarale üle andma, et teha lõpp Elevandiluranniku kodanike kannatustele».

Prantsuse välisministeeriumi pressiesindaja Bernard Valero ütles, et Gbagbo «peab kuuletuma ja lahkuma».

Ta kinnitas, et endise presidendi ümber on jäänud vaid «mikroskoopiline ihukaitsevägi».
Aafrika ametnik, kes tunneb isiklikult mõlemat presidenditooli eest võitlejat, ütles, et nii Lääne kui Lääne-Aafrika liidrid on olnud ühenduses Gbagbo ja tema lähikondlastega, veendes neid rahumeelselt tagasi astuma.

«Siin on üks kahest: võib-olla jõutakse läbirääkimistel lahenduseni, et ta viiakse kusagile ära. Või siis soovib ta saada märtriks ja on valmis surema,» ütles ametnik, lisades, et see viimane variant võiks õõnestada uue valitsuse katseid rahu taastada ja riiki ühendada.

«See oleks halb algus. Kuigi Gbagbo osutus valimiste kaotajaks, sai ta siiski 46 protsenti häältest. Ning Ouattara peaks moodustama valitsuse, mis ka neid esindaks. Ta peab tõestama, et on üksmeele ehitaja, mitte sõja võitja.»

Ühe Gbagbo nõuniku sõnul ei ole riiki viimase 10 langusest ja konfliktidest kantud aasta jooksul juhtinud ekspresidendil aga sugugi mõttes võimu käest ära anda. Samas lisas ta, et dialoogiks on Gbagbo avatud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles