Graafik: Eesti ettevõttete kasum kasvas 612 miljonile

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusettevõtted
Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusettevõtted Foto: Margus Ansu

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2017. aasta I kvartalis 612 miljonit eurot, mis oli 18 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatab statistikaamet.

Võrreldes 2016. aasta I kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim kinnisvara ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2017. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 12,7 miljardi euro eest, mis oli 8 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes müügitulu ehituse tegevusalal.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 7 protsenti, mõjutatuna põhiliselt müügitulu suurenemisest hulgikaubanduses. Kasvu toetasid ka jae- ja sõidukikaubandus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes 5 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8 protsenti. Ka tööjõukulud suurenesid 8 protsenti. Tööga hõivatud isikute arv suurenes 2 protsenti ja töötatud tundide arv jäi mullusele tasemele. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5280 eurot kvartalis ehk 8 protsenti rohkem kui mullu I kvartalis.

Ettevõtete investeeringud pöördusid kasvule. Ettevõtted investeerisid 2017. aasta I kvartalis 573 miljonit eurot, mis on 28 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse ja ehitistesse.

Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, kaubandus- ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2016. aasta I kvartaliga vähenesid investeeringud vaid ehitiste soetamisse.

Ülejäänud investeeringud suurenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles