Hinnalised kogemused lähevad tööturul raisku (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaua Tele2 müügiosakonnas töötanud Silva Laur ütleb, et neljakümnendates aastates töötajad on hinnatud oma kogemuste tõttu.
Kaua Tele2 müügiosakonnas töötanud Silva Laur ütleb, et neljakümnendates aastates töötajad on hinnatud oma kogemuste tõttu. Foto: Georg Kõrre

Kuigi tööandjad kinnitavad, et tööotsija vanus ei ole neile tähtis, näitab karjäärinõustaja igapäevatöö, et pärast 45. sünnipäeva on tööturul põnevate väljakutsete leidmine keeruline.

«Minu juures käib nõustamisel üha enam inimesi, kel vanust rohkem kui 50, 60 või 70 aastat. Mitmed küpsemas eas, 40–50 kandis inimesed, kes on kolinud Eestisse tagasi, teinud välismaal kena karjääri, teostanud end, keeled suus, kogevad Eestis peale enda töötukassas arvele võtmist, et nad ei ole midagi väärt, et neile pole siin sobivat kohta,» tõdes karjäärinõustaja Tiina Saar-Veelmaa, kelle juures käib karjäärile uut sihti seadmas umbes 300 inimest aastas.

«Võiks ju öelda, et ole aktiivne, otsi ise, oled ju välismaal elanud ja naksis, aga siin tuleb ka see vanus mängu, millega juba 45 aasta piiri ületanud spetsialistid kokku puutuvad – neid ei julgeta tööle võtta,» lisas Saar-Veelmaa.

Seda, et pärast 50 sünnipäeva läheb tööturul põhjendamatult raskeks, tuleb ette ka mujal maailmas. Financial Timesi kolumnist Lucy Kellaway kirjutas, kuidas 50-aastaste ja vanemate kohta arvatakse ka Suurbritannias, et neil on töötegemiseks jaksu ja energiat vähem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles