Soome tööinspektsiooni vapustus: asüülitaotlejad tegid tasuta tööd (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Soome tööinspektsiooni töötajad olid jahmatanud, kui leidsid Lahtist restorani, kus töötasid ainult asüülitaotlejad ning seda ilma töötasu saamata. Asjaosalised ise olid sellise igavuse peletamise viisiga rahul. 

Soome piirkondliku tööinspektsiooni inspektori Katja-Pia Jenu sõnul on ta aastate jooksul näinud erinevad puudusi töölepingutes ja –tingimustes, kuid miski ei ole võrreldav restoraniga Lahtis. Nimelt olid kõik töötajad restoranis kohalikust varjupaigataotlejate vastuvõtukeskusest, ning olid restoranis töötanud kuid ilma palgata, vahendab Yle.

«See, et kogu restorani töö põhines tasuta tööjõul, oli väga jahmatav,» rääkis Jenu.

Töö korraldamine toimus Hennala asüülitaotlejate vastuvõtukeskuse kaudu, kus pakutakse mitteametliku tööpraktikat, mis peaks aitama tööturuga kohanduda.

Tööpraktika kestus peaks kava kohaselt olema kuni kolm nädalat ning iga huviline tohib selles osaleda ainult korra. Hennala vastuvõtukeskuse juht Mari Eklund-Kiiski märkis, et kindlasti ei oleks keskus nõus olnud kuude pikkuse tasuta tööga asüülitaotlejate poolt.

Vaatamata sellele olid asüülitaotlejad restoranis ametis olnud kuid oma tööpraktikat pidevalt pikendades. Eklund-Kiiski rääkis, et soovitab oma klientidel mitte tasuta tööd teha, kuid paljud teevad seda siiski.

Kaks asüülitaotlejat Iraagist selgitasid Ylele, et tõenäoliselt on asi igavuses. «Me oleme noored mehed ja paljud ei suuda päevad läbi vastuvõtukeskuses passida ja teiste abile loota,» rääkis Ali Akl.

Mahmoud al-Mashehdani oli sama meelt ning lisas, et tööd tal leida ei õnnestunud ning seepärast on ta töötanud viimase aasta vabatahtlikuna, et ennast mitte kasutuna tunda.

«Lähen õhtul magama, ärkan hommikul üles, käin tööl ja tulen pärastlõunal koju tagasi. Püüan elada normaalset elu. Raha ei olegi kõige tähtsam,» rääkis ta.

Jenu sõnul on sarnaseid juhtumeid Lõuna-Soomes olnud mõned veel ning tõenäoliselt on see ainult jäämäe tipp. Mõned asüülitaotlejad loodavad, et vabatahtlik töö aitab kaasa palgatöö leidmisele, teised arvavad, et ehk on nii lihtsam varjupaika saada. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles