Hiiu Tuul ei kaeba tuuleenergia teemaplaneeringu tühistamata jätmist edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergia
Tuuleenergia Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

MTÜ Hiiu Tuul ei kaeba edasi Tallinna halduskohu otsust jätta rahuldamata MTÜ ja eraisikute kaebus Hiiu maavanema kehtestatud Hiiu maakonnaplaneeringu tuuleenergeetika teemaplaneeringu tühistamiseks.

«Kohus jättis tähelepanuta mitmed kaebajate väited, sealhulgas mõjude hindamist ja põhivõrgu rajamist puudutavad väited. Samuti ei andnud kohus vastust ega põhjendanud, miks kaebust menetleti uue planeerimisseaduse järgi, mitte aga planeeringu algatamise ajal kehtinud seaduse alusel. Ka jättis kohus olulise tähelepanuta rahvusvahelise õiguse normistiku ning hiidlaste kui kogukonnaliikmete vastuhääled,» teatas MTÜ.

Kohtul kulus selle otsuseni jõudmiseks rohkem kui poolteist aastat. Selle aja jooksul on MTÜ teatel toimunud olulised muudatused seadusandluses ja kohtupraktikas. Uue planeerimisseaduse alusel toimub 30 meetrist kõrgemate elektrituulikute rajamine omavalitsuse eriplaneeringu alusel.

«Riigikohus on teinud otsuse, et planeeringus fikseeritud tuuleparkide koguvõimsus näitab ära, millises mahus kohalikel elanikel tuleb tuulegenertaatorite tööga kaasnevaid riiveid avaliku huvi tõttu taluda ja seda ületada ei tohi,» märkis MTÜ teates. Mullu märtsis esitas kaitseministeerium seisukoha, et tuuleenergia arendusaladele Hiiu maakonnas saab rajada kuni 60 meetri kõrguseid elektrituulikuid.

Tekkinud olukorra kaalumise järel otsustas Hiiu Tuul MTÜ kohtuvaidlust selles asjas mitte jätkata. «Kasutame uusi avanenud võimalusi Hiiumaa ja tema looduskeskkonna säilitamiseks järgnevates planeerimismenetlustes,» märkis MTÜ.

Hiiu maavanem otsustas 2015. aasta augustis kehtestada Hiiu maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu «Tuuleenergeetika». Teemaplaneeringu kehtestanud korralduses on teemaplaneeringu peamise eesmärgina märgitud tuuleenergeetika arendamise põhimõtete ja suundumuste sätestamine ning tuulikuparkide rajamiseks sobilike maa-alade määramine Hiiu maakonnas.

Talinna halduskohus otsustas, et Gunnar Aug, Vahur Lauri, Inge Talts ei ole suutnud kohut veenda, et vaidlustatud haldusakt rikub nende subjektiivseid õigusi. Samuti ei ole MTÜ Hiiu Tuul suutnud tõendada, et selle õigusi on teemaplaneeringuga rikutud seoses asjakohaste uuringute tulemusi arvesse võtmata jätmisega.

Subjektiivsete õiguste rikkumist ei saa kohtu hinnangul tuvastada ka seetõttu, et teemaplaneeringu alusel tuulikuid ei püstitata ja järelikult ei ole teada ka võimalike tegelike häiringute olemus ja intensiivsus. Teemaplaneeringu üldistusastme juures ei ole võimalik tõsikindlalt väita, et kaebajate kinnisvara ja elamute väärtus väheneb ainuüksi tulenevalt asjaolust, et teemaplaneeringus nähakse ette võimalus tuulikute püstitamiseks Hiiumaale.

Kuni 1100-megavatise võimsusega tuuleparki tahab Hiiumaast loodest asuvatele meremadalikele ehitada Nelja Energia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles