Ametiühingute terav reaktsioon Seederi plaanile: palgatõusust loobumine ei ole vastuvõetav (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajad
Päästetöötajad Foto: Jaanus Lensment

Riigi- ja Omavalitsuste Töötajate Ametiühingute Liit (ROTAL) taunib koalitsioonierakonna ettepanekut ära jätta eelarvestrateegiasse planeeritud riigitöötajate palgakasv, mis kataks maksupaketi muutmisest tekkiva puudujäägi. 

ROTALi juhatuse esimehe Kalle Liivamäe sõnul töötavad riiklikult oluliste valdkondade töötajad häbiväärselt madala palga eest ning nende valdkondade jätkusuutlik areng on niigi pärsitud. Tema sõnul peab riik peab tagama selle, et tema töötajad saaksid inimväärset palka.

Ometi on ametiühingujuht sunnitud nentima, et paljud riigisektori ametikohad ei suuda seda tagada isegi koos planeeritud palgatõusuga. «Palgatõusu ärajätmine ei ole mingit pidi aktsepteeritav. Miks plaanitakse ära võtta see natukenegi, mis on riiklikult oluliste ametikohtade palgatõusuks eraldatud?» küsib Liivamägi.

Tema sõnul on paljudele ametitele uusi töötajaid väga raske leida, sest esiteks on töötingimuse väga rasked ning teiseks, töötasu ei ole motiveeriv.

«Näiteks sotsiaaltöötajate, hooldajate, asenduskodude kasvatajate, tegevusjuhendajate töötasu on niigi tugevasti alla riigi keskmise,» kirjeldas ametiühingujuht. Liivamäe sõnul on uute katteallikate otsimine tekitanud äreva olukorra ning loodab, et valitsus ei lähe kevadel kokkulepitud õpetajate, kultuuritöötajate, siseriikliku julgeoleku ja sotsiaaltöötajate palgatõusu kallale.

«Kogu Eesti rahvas ju tahab, et neil oleks siin turvaline elada, me eeldame, et meile on tagatud operatiivne abi mis iganes õnnetuse korral ning saaksime tarbida meile olulisi sotsiaalteenuseid,» märkis ametiühingujuht.

«Näiteks 2017. aastal said palgatõusu lisatasu tõstmise kaudu Ida-Virumaa piiri lähedal töötavad politseinikud ja Põhja-Eesti piirkonnas töötavad päästjad, ent teised mitte. Nii jätkates ei suuda riik leida vajalikke töötajaid oluliste funktsioonide täitmiseks, uusi töötajaid on väga raske leida.»

Ametiühingujuht on seisukohal, et valitsus peab leidma maksupaketis tehtavatele muudatustele uued katteallikad. «Valdkondlikud palganumbrid räägivad enda eest,» tähendas Liivamägi.

ROTAL avaldab palgatõusu vajavate valdkondade 2017. aasta miinimumtasud:

  • Politsei- ja piirivalveamet – politseinike miinimumpalk III astmel 975 eurot bruto
  • Päästeameti päästjad - I grupi komando miinimumpalk 619 eurot, II grupi komando 665 eurot ja III grupi komando 725 eurot bruto
  • Kultuuritöötajad – 930 eurot bruto
  • AS Hoolekandeteenused – miinimumpalk nooremtegevusjuhendajal 525 eurot (koos 25-protsendilise öötöö lisatasuga), tegevusjuhendajal 618 eurot (koos 25-protsendilise öötöö lisatasuga) ja vanemtegevusjuhendajal 656 eurot (nemad öötööd ei tee). 

Allikas: ROTAL

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles