Teravilja hinnad lennus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: SCANPIX

Põllumajandustoorme hinnad sooritasid järsu tõusu pärast seda, kui USA valitsus tegi teatavaks tõsiasja: maisi ja sojaubade varud on väiksemad, kui arvati.

Teraviljahindade tõus tekitab poliitikutele – eriti arengumaades – üha tugevamat peavalu ning sunnib keskpankureid rahapoliitikat karmistama.

USA põllumajandusministeerium ütles eile, et kahe ja poole aasta rekordeid püstitavad hinnad on õhutanud kohalikke põllumehi tunduvalt suuremaid külviplaane pidama. Ühendriigid on maailma juhtiv põllumajandustoorme eksportija.

Lisa-aakreid ei pruugi aga tulla piisavalt, et varusid tagasi mugavatele tasemetele tõsta.

Põllumajandusministeeriumi peaanalüütik Joseph Glauber ütles, et kuigi hinnasurve on tugev, ei ole rekordiliselt väikeste varude täienemise kohta mingeid märke.

Ministeeriumi andmetel on maisivarud alates 1. märtsist kahanenud 15 protsendi võrra, alles on 6,52 miljardit buššelit.

Viimase 12 kuuga on maisihinnad kahekordistunud, sojaoa hinnale on lisandunud 50 protsenti.

Eriti tugevasti on kasvanud arengumaade, eriti Hiina nõudlus nuumloomade sööda järele. USAs tahetakse aga suurtes kogustes maisietanooli.

Eilsest raportist võib välja lugeda, et varud vähenevad veelgi ja lükkavad hindu üha ülespoole.

Morgan Stanley analüütiku Hussein Allidina hinnangul kujutas USA põllumajandusministeeriumi raport endast «uut portsu härjasööta».

Kõrgete hindade tiivul külvavad Ameerika põllumehed tänavu maisi mullusest 5 protsenti suuremale maa-alale – 36,9 miljonile hektarile.

Pärast Teist maailmasõda on maisipõldude pindala USAs vaid üks kord sellest numbrist suurem olnud.

Maisi pealetungi all kannatab aga mõnevõrra sojauba, kaotades 1 protsendi põllupinnast.

Päris lollikindel ministeeriumi raport pole. Viimase kahe aastakümne jooksul on vahe prognooside ja tegelikkuse vahel olnud keskelt läbi 1,1 miljonit aakrit – kuna põllumehed rihivad oma plaane lähtuvalt ilmast ja hindadest.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles