Lautu kerkib Järvamaale nagu seeni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal paranevad loomade elutingimused kiiremini kui inimeste omad.
Viimasel ajal paranevad loomade elutingimused kiiremini kui inimeste omad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tunduvalt kiiremini kui inimestel on Järvamaal paranenud elamistingimused lehmadel, kellest suur osa on viimastel aastatel viidud uude lauta või seisab neil koduvahetus ees.

Kui üldjuhul mööduvad suurte veisefarmide ehitusele eelnevad avalikud arutelud pingelises õhkkonnas, läks üleeile Järvamaa Kareda vallamajas olnud Peetri Põllu ja Piima kavandatava veisefarmi keskkonnamõjude hindamise aruande arutelu sedavõrd rahulikus meeleolus, et ettevõtte juhil Vahur Veermäel vajus igavusest silm mitmeks minutiks kinni, kirjutab Järva Teataja.

Veermäe meelest oli arutelu rahulik seetõttu, et vana farmi remondi- ja uue ehituskava oli teada juba aasta algul.

Tema sõnul ajendas ligi 50 miljoni kroonist investeeringut tegema eelkõige noorkarjalautade kehv seis. Ämbra külas asuvad farmihooned on kavas korrastada ja paigutada sinna noorkari.

Lüpsilehmadele kerkib samasse uus, vabapidamisega laut. Praegu on ruumi 700 lüpsilehmale, uude lauta mahub neid 800. Kogu farmikompleks mahutab natuke alla 2000 looma.

Veermäe ütlust mööda peab Peetri Põld ja Piim laudaga kiirustama, sest pooled Eesti lehmad asuvad juba uutes lautades.

Millal ehitustööd algavad, sõltub Veermäe selgitust mööda piimahinnast, kuid pikka viivitust ei saa ettevõte endale lubada. «2012. aastaks peavad tööd kindlasti tehtud olema,» lisas ta.

Veermäe loodab, et nn majandussurutis lauda ehitust ei sega ja pangadki mõistavad, et olgu majandus kasvamas või langemas, söömast inimesed ei loobu.

Uued laudad kerkivad mujalgi

Uus laut läheb lähiajal käiku Aravete Agrol ja laudaehituse võtab ette Tammsaare osaühing.

Estonia osaühingu juhatuse esimees Aina Aasa lisas, et tütarettevõttel Kabala Agrol peaks lähikuu jooksul valmima laut 600 lüpsilehmale.

Ka Estonia peab veel ühe lauda plaane. «Tänavu on põllumeestel raske aasta ja otsustasime laudaehituse vähemalt aasta edasi lükata,» lisas ta.

Suurlauta tahab veistele ehitada Väätsa Agro, kellel on esimene avalik arutelu samuti selja taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles