Trumpi mure: kuidas kärpida eelarvest 3,6 triljonit dollarit

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Trump tahab kärpida USA föderaalvalitsuse kultusi 3,6 triljoni dollari võrra, et 10 aasta jooksul jõuda eelarvetasakaaluni. 

Oma ametisoleku esimese eelarve jooksul plaanib Trump vähendada toimetulekutoetusi ning toetusi vasemate perekondade tervisekindlustusele. Kulutused sõjaväele ning  vanemaealiste tervisekindlustusprogrammile Medicare aga pääsevad kärbetest, vahendab the Financial Times.

«Maksumaksjad ennekõike,» kirjeldas uut eelarvet Trumpi eelarvenõunik Mick Mulvaney. «See on esimene eelarve üle pika aja, kus administratsioon on silmas pidanud ennekõike maksumaksjaid,» rääkis ta.

Trumpil on aga ettepanekuid Kongressis raske läbi suruda, kuna vabariiklased vajavad Senatis ka demokraatide toetust. Ka vabariiklased ise on uue eelarve suhtes olnud skeptilised.

Majandusanalüütikud on kahtluse alla seadnud aga valitsuse majanduskasvuootused. Nimelt kiireneb USA majanduskasv eelarve kohaselt 2021. aastaks 3 protsendini. Kongressi  eelarvekomitee prognoosi kohaselt on majanduskasv aastani 2027 vähem kui 2 protsenti aastas.

Mulvaney hinnangul on aga 3-protsendiline kasv täiesti mõeldav ning selle arvelt saab riik 10 aasta jooksul 2 triljonit dollarit lisatulu, mille abil eelarve tasakaalu viia. «Kole tõde on see, et 1,9-protsendilise majanduskasvuga ei ole võimalik tasakaalu saavutada,» tõdes ta.

Föderaalvalitsuse kulutused peaksid vähenema seniselt 21,2 protsendilt sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 18,4 protsendini 2027. aastal ning selle tulemusena peaks eelarve siis jääma väikesesse ülejääki. Maksutulu peaks kava kohaselt jääma järgmise 10 aasta jooksul veidi üle 18 protsendi SKTst.

Samas kavatseb Trump teha mitmeid maksukärpeid, mille tõttu jääb saamata umbes 5 triljonit dollarit makse 10 aasta jooksul. Mulvaney kinnitusel ei tekita presidendi maksukava aga eelarveauke juurde.

Muude toimetulekutoetuste kõrval on kavas karmistada nõudeid neile, kellele pakutakse toiduabi. Selle abilt peaks 10 aasta jooksul kuludelt kokku hoidma 193 miljardit dollarit. Kokkuhoid abivajavate perekondade arvelt peaks säästma 21 miljardit. Eelarvekava eelduseks on ka eelmise presidendi tervishoiureformi tühistamine. Plaanide hulgas on veel USA strateegiliste kütusevarude vähendamine poole võrra, mis peaks riigile tooma 16 miljardit dollarit. Kokkuhoiu poolepealt on kavas kärpida keskkonnaagentuuri eelarvet 30 protsendi võrra.

Seadusandjad mõlemast erakonnast on aga mõista andnud, et Kongressis plaan kuigi kaugele ei jõua, Ka Trumpi plaani ehitada USA ja Mehhiko piirile müür, lükkasid mõlemad erakonnad ühiselt tagasi.

«Oleme näidanud, et demokraadid ja vabariiklased, Esindajatekoda ja Senat suudavad koostööd teha. Kasutame 2018. aasta eelarve puhul sama lähenemist, mida kasutasime 2017. aasta eelarve koostamisel. Eirame presidendi eelarvet, mis mõjuks keskklassile hävitavalt ja teeme koostööd, et jõuda mõistliku lahenduseni selle aasta jooksul,» kommenteeris eelarvekava demokraatide juht Senatis Chuck Schumer

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles