Taani peaminister kimbatuses: pensioniiga ei õnnestu 67 ülespoole kergitada

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto: SCANPIX

Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen teatas esmaspäeval, et loobub pensioniea tõstmisest, kuna parlamendi enamus ei ole sellega nõus. 

Kava kohaselt oleks pensioniiga pidanud praeguselt 67 aastalt tõusma 67 aasta ja 6 kuuni, kirjutab The Local.

Valitsuskoalitsioon on aga otsustanud plaani tagasi võtta, kuna parlamendis ei ole sellele piisavalt toetust.

«Parlamendi enamus, kaasa arvatud opositsioonilised Sotsiaaldemokraadid ja Taani Rahvapartei, on otsustanud, et pensioniea alampiir peaks sammhaaval tõusma, kuna taanlased elavad kauem. Eluiga on täna eeldatust pikem ning samal ajal on töökätest puudus,» rääkis Rasmussen. Ta tõdes samas, et järgmisel nädalal esitletav tööturureform ei sisalda pensioniea tõusu.  Kava sisaldab aga samme töölkäimise hõlbustamiseks ka pärast 67 sünnipäeva.

Kaks suuremat opositsioonierakonda tervitasid uudist. Sotsiaaldemokraatide ja Taani Rahvaerakonna juhid  kinnitasid ühisintervjuus, et pensioniea tõus parlamendis läbi ei läheks.

«See on väga hea uudis peaministrilt. Taani Rahvaerakond on pensioniea tõusu vastu võidelnud ja valitsus on nüüd mõistnud, et seda on parlamendis väga keeruline läbi suruda,» rääkis erakonna juht Kristian Thulesen Dahl.

«On väga tänuväärne, et Lars Løkke viimaks ometi tunnistab, et pensioniea tõusule ei ole toetust ei parlamendis ega rahva seas,» kommenteeris Nicolai Wammen Sotsiaaldemokraatide seisukohta.

«Palju mõistlikum on vaadata, kuidas me saaksime aidata eakatel, kes on selleks piisavalt terved ja naksakad, tööturul püsida,» lisas Dahl.

Liberaalid nimetasid Løkket aga ajaloo kõige nõrgemaks peaministriks, kes ei suuda otsuseid läbi suruda. «Otsus tõmbab valitsuse majanduspoliitikal vaiba täielikult jalgealt. Meil on valitsus, kes ainult teeskleb, et on võimul,» kommenteeris Liberaalide juht Morten Østergaard.

Juba 2006. aastal otsustas Taani parlament, et koos eluea tõusuga peab tõusma ka vanus, mil inimesed hakkavad riigilt pensioni saama. Valituse arvutuste kohaselt peaks kodanikele võimaldama pensionil olla keskmiselt 14,5 aastat. Oodatav eluiga aga tõuseb aasta-aastalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles