Paremäärmuslasest miljardär müüs Rootsi ajalehe ühe krooni eest

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ajaleht Metro
Rootsi ajaleht Metro Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Miljardär Mats Qviberg, kes ostis veebruaris Rootsi Metro ajalehe, müüs selle 1 Rootsi krooniga maha, teenides nii üle 70 miljoni krooni (7,1 miljon eurot) kahjumit.

Täpsemalt omas Qviberg 40 protsenti investeerimisfirmast Custos, mis ostis veebruaris ajalehe Metro 50 miljoni krooni (5,1 miljoni euro) eest. Sama ettevõte ostis 2016. aasta novembris ka osaluse ärileheküljel Realtid, kirjutab The Local. Qviberg müüs hiljuti aga oma osaluse Custoses 1 krooniga edasi Metro juhatuse esimehele ja Custose tegevdirektorile Christen Ager-Hanssenile. 

Osaluse müük Metros läks Qvibergile maksma 20 miljonit krooni (2 miljonit eurot) ja osalus Realtidis 1,6 miljonit (163 000 eurot). Kui sellele lisada 50 miljoni krooni, mille miljardär pani lehe alla selleks, et «Metro saaks oma tööd jätkata,» siis tulebki kahjum kokku 71,6 miljonit Rootsi krooni. 

Qviberg on viimasel ajal Rootsi meedias laineid löönud oma vastuolulise intervjuuga paremäärmuslikule veebilehele Nyheter Idag, kus ta nimetas Metro ajakirjanikku «stalinistiks, kellest tuleb vabaneda.» Pärast intervjuu avalikuks tulemist lahkus väljaandest kolumnist. Samuti lõpetas lehega koostöö nende partner, Rootsi telekanal TV4. 

Ager-Hanssen selgitas väljaandele Dagens Nyheter, et pani Qvibergi valiku ette: kas lahendada oma skandaalsest intervjuust tekkinud probleemid või lahkuda sootuks. «Ma arvan, et ta võttis vastutuse oma intervjuu eest. Ta lahendas oma otsusega nii-öelda Gordioni sõlme selle lihtsalt läbi raiudes, nagu Alexander. Teisiti polnud seda võimalik lahti harutada, arvestades kuidas ta käitunud oli,» ütles Metro uus omanik. 

Qviberg toonitas, et ta ei kahetse oma lühikest aega meediaomanikuna, kuigi nentis, et ei arvanud kui ajakulukas see võib olla.

Qviberg oli ka osanik endises Rootsi HQ pangas, mis kukkus läbi ja läks likvideerimisele 2010. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles