Väikekaupmehed: Eesti riik kingib 40 miljonit eurot maksuraha Lätile (6)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuloendur
Maksuloendur Foto: Erakogu

Eesti riik kingib väikekaupmeeste hinnangul 2017. aastal 40 miljonit eurot maksuraha Lätile.

Eesti Väikekaupmeeste Liidu eestvedamisel paigaldati Eesti-Läti Ikla piiripunkti maksuloendur, mis näitab reaalajas, kui palju aktsiisitõusupoliitika tõttu jääb Eesti riigil makse saamata.

Väikekaupmeeste hinnangul on möödunud aasta algusest kuni tänaseni jäänud Eesti riigil alkoholiaktsiisipoliitika tõttu saamata pea 27 miljonit eurot ning jooksvalt viivad Eesti tarbijad maksuraha Lätti 0,6 eurot sekundis.

Kui võtta arvesse 1. juulil jõustuvad täiendavad alkoholi aktsiisitõusud, siis Eesti riik kingib 2017. aastal 40 miljonit eurot maksuraha Lätile.

Eesti ja Läti alkoholiaktsiiside erinevusest tekkinud piirikaubanduse hoogustumise tagajärjel on Lõuna- ja Kesk-Eestis mitmeid kohti, kus ei ole enam majanduslikult mõistlik pidada väikepoode.

Järskude aktsiisitõusude tulemusel ootab maapiirkondades ees paljude väikepoodide sulgemine ning sellega kaasneb nii igapäevaste toidu- ja tarbekaupade kättesaadavuse vähenemine kui ka posti- või pangateenuse võimaluste kadumine.

Lisaks kaovad maakaupluste sulgemise tulemusel maapiirkondadest sajad töökohad.

Aktsiisiloendur võtab arvesse Eesti riigil saamata jääva alkoholiaktsiisi kui käibemaksu kogumina. Eesti Väikekaupmeeste Liit kogus andmed alkoholitootjate esindus-organisatsioonidelt ning neid andmeid on tootjaorganisatsioonid jaganud ka Rahandusministeeriumiga.

Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh on kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles