ERR.ee: Euroopa Ülemkogu kaalub hoiuste piirmäära tõstmist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu välispoliitika juht Javier Solana saabumas Euroopa Ülemkogule..
Euroliidu välispoliitika juht Javier Solana saabumas Euroopa Ülemkogule.. Foto: Reuters / Scanpix.

Euroopa Ülemkogu kohtumisel kaalutakse hoiuste tagamise piirmäära tõstmist sajale tuhandele eurole; finantskriisi valguses soovivad mitmed liikmesriigid ka kulukate Euroopa Liidu kliimakokkulepete paindlikumaks muutmist.

Seistes juba mitmendat nädalat silmitsi finantskriisiga, arutasid eile Euroopa Liidu liidrid meetmeid Euroopa pangandussektori reformimiseks. Näiteks olid laual ettepanekud tõsta hoiuste tagamise piirmäär tulevast aastast 100 000 euroni, luua globaalne hoiatussüsteem edasiste krahhide vältimiseks ning viia osade pankade järelvalve Euroopa Liidu tasemele, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Need mõtted käidi välja juba nädalavahetusel, kui kohtusid 15 liikmesriiki, kus on käibel Euroopa Liidu ühisraha euro. Mitmeid uusi liikmesriike häirib, et Prantsusmaa on korraldanud finantskohtumisi Euroopa Liidu suurteriikidega või eurotsooni riikidega, aga mitte kõigi 27 liikmesriigiga.

«Eurotsoon peab oma nõupidamisi ka isekeskis pidama, kuid kui eurotsoon tegeleb vaid iseendaga ega pööra tähelepanu neile liikmesriikidele, kes ei ole veel liitunud, siis võib see paljudes trotsi tekitada,» arvas peaminister Andrus Ansip.

Ülemkogu kokkulepped selguvad täna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles