Vaeseimad riigid jäävad teistest üha enam maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaeseimad riigid jäävad teistest üha enam maha
Vaeseimad riigid jäävad teistest üha enam maha Foto: SCANPIX

Vaatamata väikesele majanduskasvule viimasel kümnendil, on maailma vaeseimad riigid oma sissetulekute suuruselt teistest üha enam maha jäämas, selgub sel nädalal avaldatud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) raportist.

48 riiki, millest kaks kolmandikku asuvad Aafrikas, on ÜRO poolt kuulutatud kõige vähem arenenud riikideks. Üheks hindamiskriteeriumiks on sisemajanduse kogutoodang inimese kohta, mis nendes riikides jääb aastas alla 905 dollari või 637 euro.

Tõenäoliselt suureneb sissetulekute vahe veelgi. Kui 40 aastat tagasi oli vaeseimate riikide keskmine sissetulek 18 protsenti, siis 2008. aastaks oli see langenud 15 protsendini maailma keskmisest.

ÜRO rapordi kohaselt on riikide majanduslikus mahajäämuses süüdi kehv haridus- ja tervishoiusüsteem, puudulik infrastruktuur, sõltuvus põllumajandusest ja piiratud ekspordivalik.

Kuigi ÜRO hinnangul lasub osa vastutusest ka riikidel endil, on järgmiseks kümneks aastaks kavas vastu võtta uus tegevuskava nende riikide majandusliku mahajäämuse vähendamiseks. Seni on sellest staatusest pääsenud ainult kolm riiki: Botswana, Maldiivid ja Roheneemesaared.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles