Trumpi uus skandaal ehmatas turge

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupleja New Yorgi börsil.
Kaupleja New Yorgi börsil. Foto: RICHARD DREW/AP/SCANPIX

Ebakindlus USA president Trumpi tuleviku pärast põhjustas finantsturgudel 180-kraadise pöörde viies suurde langusesse Ameerika Ühendriikide aktsaiturud ning dollari kursi.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes eile 1,8 protsenti 20 606,93 punktini ning peamiselt tehnoloogiaettevõtete hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi indeks koguni 2,57 protsenti 6011,24 punktini. Ühendriikide aktsiaturgudel pole nii halba päeva olnud kaheksa kuud. Chicago kaubabörsi volatiilsusindeks VIX, mida nimetatakse ka hirmuindeksiks, mis eelmisel nädalal langes 23 aasta madalaimale tasemele, hüppas kõrgeimaks alates eelmise aasta jaanipäevast, mil britid hääletasid Brexiti poolt.

«Trumpi päevad on läbi,» ütles Reutersile varahaldusfirma Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management kaasasutaja ja tegevjuht Ross Gerber. Tema sõnul on nende fondid müümas juba 45 päeva. «Oleme näinud murenemist kogu sellel aastal, aga täna (eile - toim.) näeme esimest institutsionaalset müüki,» lisas ta.

Pärast novembris toimunud presidendivalimisi on tänu Trumpi valimislubadustele kerkinud USA aktsiaturud üha uutele kõrgustele, aga viimase ööpäeva jooksul on hakatud rääkima hoopis tema tagandamise võimalusest.

«See ei tähenda, et institutsioonid (pensionifondid, investeerimisfondid ja muud professionaalsed investorid – toim.) ütlevad, et aeg on USAst lahkuda, kuid erinevatel põhjustel on aeg hoiduda kõrvale,» ütles investeerimisfirma Weeden & Co globaalsete aktsiaturgude peastrateeg Michael Purves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles