Narva energeetikud lükkasid riikliku lepitaja ettepaneku tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Narva Energia Ametiühing lükkas (NEAÜ) teisipäevasel koosolekul tagasi riikliku lepitaja ettepanekud palga ja puhkusetingimustega seotud pooleaastase töötüli lahendamiseks ametiühingu ja Enefit Energiatootmise AS-i vahel.

Riikliku lepitaja Meelis Virkebau sõnul olid veel märtsis erimeelsused väga suured, kuid praeguseks on jäänud mõned punktid, milles osapooled on erinevatel arvamustel. «Hetkel on veel lahtine, kui palju peaks tõusma kollektiivlepingu järgi põhitöötasu ja lisapuhkuste päevade arv. Eelmises lepingus oli töötajatel seitse päeva lisapuhkust talvel ning teine seitse päeva töötingimustega kaasnev lisapuhkus, mis laienes tootmistöölistele,» ütles Virkebau BNS–ile.

Kõige väiksem asi, milles tema sõnul alguses kokkuleppele ei jõutud, oli kollektiivlepingu pikkus. «Pooled aksepteerisid ettepanekut, et olles maikuus, võiks leping kehtida käesoleva aasta juulist kuni järgmise aasta lõpuni,» sõnas Virkebau.

Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liidu esimehe Sander Vaikma sõnul olid koosolekul osalejad üksmeelsel seisukohal, et riikliku lepitaja ettepanek ei ole vastuvõetav. «Ametiühing jääb jätkuvalt oma seisukohtade juurde ning ootab riiklikult lepitajalt vastust oma pakkumisele hiljemalt reedeks. Ebarahuldava vastuse puhul palutakse riiklikul lepitajal töötüli menetlemine kokkulepet saavutamata lõpetada,» sõnas Vaikma.

Riiklik lepitaja lõpetab menetluse, kui on peetud ka kõige viimased konsultatsioonid ja kui on näha, et töötulemust ei ole või vastupidi, saadakse tulemus. «Jätkame lepitusprotsessi ja läbirääkimisi mõlema osapoolega, et see leping sõlmitud saaks. Aga ma ei ole kindel, et me selle protsessi käesoleva nädalaga lõpetatud saame, sest lepitusprotsessi saab algatada tööandja või töövõtja pool, aga töötüli menetlust saab Eestis lõpetada ainult riiklik lepitaja.»

Ametiühingu koosolek otsustas Vaikma sõnul lähiajal kokku kutsuda NEAÜ üldkoosolek, mis peab kinnitama edasised tegevused oma nõudmiste toetuseks. «Ametiühing on valmis oma nõudmiste kaitseks korraldama töövõitluse praktikas kasutatavaid kõike erinevaid aktsioonivorme, mis ei ole seadustega keelatud,» ütles Vaikma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles