Üha enam EL-i ettevõtteid tahavad brittidega sidemed lõigata (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaguari tehas Birminghamis
Jaguari tehas Birminghamis Foto: Matt Crossick

Hiljutine uuring näitab, et seoses Brexitiga plaanivad üha rohkemad Euroopa Liidu ettevõtted lõigata sidemed oma Briti tarnijatega, et leida liidu sisene alternatiiv.

Mittetulunduslik Briti organisatsioon Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) uuris rohkem kui kahte tuhandet tarneahela juhti ja leidis, et 46% uuringus osalenud EL-i juhtidest otsivad nüüd Brexiti pärast uusi liidu siseseid alternatiive, kirjutab Independent. Samas otsib ainult kolmandik (32%) Briti firmadest Ühendkuningriigi siseseid alternatiive. 

Umbes kaks kolmandiku Briti ettevõtetest tunnistasid, et nende tarneahelad on seoses nõrgema naelaga muutunud kulukamaks ja 29% tunnistasid, et teevad seoses Brexitiga mõnda oma lepingut ümber. 

«Brexiti tingimuste läbirääkimised on alles vaevu alanud, aga tarneahelate juhid valmistuvad juba kõige hullemaks,» ütles CIPS-i juht Gerry Walsh. «Nii Briti kui EL-i ettevõtted ei raiska aega tulemuste ootamisega ja on läbirääkimiste põrumise korral valmis oma tarneahelad ümber tegema.»

«Valuuta kõikumised ja uute tariifide tekkimised võivad drastiliselt muuta seda, kus Briti ettevõtted oma äri ajavad. Suurbritannia ja EL triivivad üksteisest lahku juba enne kui läbirääkimised isegi alanud on,» lisas Walsh.

Samuti tunnistasid 39% uuringus osalenutest, et Suurbritannia on Brexiti läbirääkimistes nõrgal positsioonil ja 33% arvasid, et Brittidel pole üksinda piisavalt tarneahelate alast ekspertiisi ja kogemusi. 11% ettevõttetest uskusid, et nende äri ei pruugigi varsti enam olla elujõuline. 

«Me näeme juba praegu suuri vaidlusi Briti ja EL-i ettevõtete vahel, mis tulenevad valuuta kõikumisest. Paraku on alust arvata, et see muster aina levib ja laieneb,» ütles Walsh. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles