SEB: töötuse määra langemine oli üllatav (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Jaanus Lensment

SEB panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul oli töötuse määra langemine üllatav ning tulenevalt tööjõu nappusest peavad ettevõtted oma tööd efektiivsemalt korraldama.

«Kui tööhõive jätkuv suurenemine oli oodatav, siis töötuse määra langemine 5,6 protsendini veidi üllatav. Nii SEB kui teised Eesti majandust prognoosivad institutsioonid on lähtunud eeldusest, et töövõimereformi mõjul töötus lähiaastail statistiliselt suureneb, sest seni töövõimetushüvitist saanud inimesed peavad aktiivselt tööd otsima, kuid selle leidmine võib osutuda keeruliseks,» märkis Nestor kommentaaris BNS-ile.

Võrreldes 2016. aasta esimese kvartaliga on tööturul mitteaktiivsete inimeste arv vähenenud ennekõike nende arvelt, kelle tööl käimist takistas haigus või vigastus. Samas näib vähemalt tööjõu-uuringu põhjal, et oodatud hüpet töötuses ei ole järgnenud.

«Et tööjõu-uuring on valimipõhine küsitlus, siis tuleks enne suuremate järelduste tegemist siiski ära oodata veel mõne kvartali tulemused. Kui seniste töövõimetuspensionäride liikumine hõivesse peaks osutuma oodatust lihtsamaks, oleks see tööjõunappuses majanduse jaos kahtlemata väga hea uudis,» ütles Nestor.

«Rahvusvahelises võrdluses oli Eesti tööhõive kõrge juba mullu, kui olime 65,6-protsendise hõivemääraga euroala riikide seas kolmandal positsioonil. Süvenev töökäte nappus sunnib ettevõtteid otsima võimalusi oma tööd efektiivsemalt korraldada, mis peaks parandama ka tootlikkusnäitajaid,» märkis Nestor.

Eesti töötuse määr oli 2017. aasta esimeses kvartalis 5,6 protsenti, tööhõive määr 66,3 protsenti ja tööjõus osalemise määr 70,2 protsenti; töötute arv oli 2017. aasta esimeses kvartalis 38 400, aasta tagasi samas kvartalis 43 600.

Tööjõus osalemise määr jõudis varasemate aastate esimese kvartalitega võrreldes rekordtasemele, teatas statistikaamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles