Turud ei karda enam mitte midagi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakauplejad New Yorgi börsil.
Aktsiakauplejad New Yorgi börsil. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Vaatamata poliitilistele riskidele pea kogu maailmas, on aktsiaturud rahulikud ja ei karda peaaegu mitte midagi. Vähemalt nii võib tõlgendada asjaolu, et USA aktsiaturgude volatiilsusindeks VIX, mida tuntakse ka ebakindlus- või hirmuindeksina, on langenud 23 aasta madalaimale tasemele.

Aktsiaturgude volatiilsus pole aastakümnete madalaim mitte ainult USAs, peaaegu madalaim alates üheksakümnendate aastate keskpaigast on see ka Euroopas.

Näiteks alates aprilli keskpaigast on Hiina aktsiaturud peamiselt langenud ja kaotanud selle ajaga 560 miljardit dollarit. Shanghai börsi koondindeks on kuuga langenud 6,9 protsenti, samal ajal kui globaalsed aktsiaturud on 2,8 protsenti tõusnud. Veel poolteist-kaks aastat tagasi hoidis Hiina börsi – USA järel suuruselt teine aktsiaturg maailmas – langus globaalseid turge himuvärina all. Aga seekord ei huvita see mitte kedagi, kirjutas Bloomberg.

Millest see tingitud on ja mida toob tulevik, selle kohta on erinevaid hinnanguid. Mõned arvavad, et indeks tegelikult ei tööta ja on katki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles