«Kakaovabariigis» kisub sõjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alassane Ouattara pooldaja.
Alassane Ouattara pooldaja. Foto: ISSOUF SANOGO/AFP

Elevandiluuranniku kriisi rahumeelse lahenduse šansid näivad hääbuvat. Novembrikuiste presidendivalimiste rahvusvaheliselt tunnustatud võitja Alassane Ouattara ümber kogunenud relvajõud on asunud pealetungile.

ÜRO põgenikeagentuuri andmetel on riigi äripealinnast Abidjanist põgenenud koguni 1 miljon inimest, kuna võimu külge klammerduva presidendi Laurent Gbagbo vastu meelestatud sissid – kes kutsuvad endid «nähtamatuteks komandodeks» – on haaranud enda valdusse linna põhjapoolsed, valdavalt Ouattara-meelsed piirkonnad.

Kuigi Gbagbo valitsust pitsitavad rahvusvahelised sanktsioonid ning tal puudub ühendus keskpangaga, istub populistlik kohatäitja jonnakalt oma «troonil».

Valimiskaotust ta ei tunnista. Aafrika Liidu pilli järgi, mis Ouattara võitu aktsepteerib, ta tantsida ei taha.

Aafrika Liit on kutsunud Elevandiluurannikut üles moodustama Ouattara juhitud koalitsioonivalitsust.

Kuid kestnud ummikseis on muutumas järjest vägivaldsemaks, ametlikel andmetel on hukkunuid juba ligi 500. ÜRO uurib parasjagu väiteid, nagu oleks lisaks sellele tapetud veel 200 Lääne-Aafrika migranti.

Elevandiluurannik oli omal ajal tuntud kui prantsuse keelt kõneleva Lääne-Aafrika kosmopoliitne süda. Kasvav anarhia ähvardab destabiliseerida tervet regiooni.

Reuters teatas eile, et Ouattaraga seotud endised mässulised, kes on hoidnud alates 2002-2003 aastate kodusõjast enda kontrolli all riigi põhjaosa, on vallutanud Daloha linna riigi kakaotööstuse keskmes.

Rängad lahingud pidavat käima ka lääne pool, Duekoue lähistel.

Piirkond, kust pärineb ligikaudu pool riigi aastasest 1,2 miljoni tonnisest kakaosaagist – mis on maailma suurim – on nüüd Ouattara-meelsete jõudude kontrolli all, mis võib avada tee San Pedro sadamasse Atlandi ookeani rannikul.

Piirkonna diplomaatide sõnutsi on Gbagbole pakutud varjupaika nii Lõuna-Aafrikas kui Angolas. Need kaks riiki on olnud kaastundlikud ja avatud Gbagbo sõnumile: ta olevat pettusega valimisvõidust ilma jäetud, tegemist olevat Prantsusmaa poolt juhitud neoimperialistliku vandenõuga.

Samas ei näita see endine ajalooõppejõud mingeid vabatahtlikult võimu loovutamise märke. Ühtlasi on tal õnnestunud armeele ja enamikele riigiteenistujatest palka maksta.

Euroopa Liit ütles sel nädalal, et kaalub Gbagbole suurema surve avaldamiseks karmimaid sanktsioone ja täiendavaid varade külmutamisi, pikendades ilmselt ka kaubanduskeelu all olevate pankade, firmade ja sadamate nimekirja.

Kuigi Aafrika Liit ja Lääne-Aafrika blokk ECOWAS tunnustavad ametlikult Ouattara võitu, on mõned ametnikud hakanud mõtlema ka sellele, kas tal poleks parem rahu huvides kõvale tõmbuda.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles