Pajula: tarbimise uljast kasvu oodata ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Liis Treimann

SEB majandusanalüütiku Hardo Pajula sõnul on jaekaubanduses meeleolu kahel viimasel kuul tublisti paranenud, nii nagu see aasta alguses ikka tavaliselt käib. Tarbijad tunduvad aga olevat seevastu mõnevõrra ettevaatlikumad.

Kuni sügiseni kiiresti kasvanud kindlustunde indeks on sealt alates rohkem paigal tammunud ning sama kehtib Pajula kinnitusel laias laastus ka tööturu väljavaadete osas.

Kuigi neljandas kvartalis kukkus töötuse määr veel ligi 2 protsendipunkti, ei kõnele viimaste kuude registreeritud töötuse nädalastatistika enam Pajula sõnul tööturu olulisest kosumisest, alates detsembrist on end töötukassas kirja pannud inimeste arv püsinud kangekaelselt 66 000 kandis.

«Kõrgemalt käiv päike, soojemad ilmad ning nendega peagi kaasnevad välikohvikud ja laadaplatsid toovad siin eelolevatel kuudel ilmselt küll mingit leevendust ja suurendavad ka kaupmeeste tulusid. Ent lisaks tööturu seisundile mõjutab tarbimisvalmidust veel ka rahaturg ja siin ei ole aasta algus olnud just kõige helgem,» sõnas ta.

Veebruaris kukkus pankade laenuportfell Pajula sõnul aasta tagusega võrreldes 8,3 protsenti ning ringluses olev rahamass ei taha kuidagi kasvada. Olukorras, kus ringluses oleva raha hulk väheneb, ei ole Pajula kinnitusel tarbimise suurt kasvu ette näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles