RMK otsustab Tootsi kinnistu enampakkumise lähipäevil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark Foto: Postimees

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu pidas reedel koosoleku otsustamaks kuidas läbi viia Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumine; otsus enampakkumise osas tehakse lähipäevil.

«Ega meil midagi väga lõplikult ära ei otsustatud, otsustati, seda, et see asi läheb müüki, aga siin mõned asjaolud vajavad täpsustamist ja seetõttu me selle müügi väljakuulutamisega mõni aeg läheb aega, aga müüki ta läheb,» ütles RMK nõukogu esimees Andres Talijärv BNSile.

Andres Talijärv. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees
Andres Talijärv. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

«Eks ta on lähipäevade küsimus,» märkis Talijärv, kelle sõnul on lahendamist vajavad küsimused seotud müügi korraldamise ja läbiviimisega ning sellega, kuidas enampakkumine üles ehitada.

«Kuna tegemist on ikkagi üsna sellise mõnes mõttes sensitiivse objektiga, siis peame olema kindlad, et kui müük toimub, siis ei ole põhjust kellelgi uuesti seda vaidlustama hakata,» lisas ta.

Valitsus tunnistas aprilli lõpus kehtetuks korralduse, millega oli eraldanud Eesti Energia AS-ile Tootsi tuulepargi rajamiseks maa ja otsustas panna maa avalikule enampakkumisele.

Kuigi riik on jätkuvalt seisukohal, et vaidlusi põhjustanud valitsuse otsus oli seaduslik, tuleb kiirema selguse huvides kuulutada välja Tootsi kinnistute avalik enampakkumine, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo toona.

Valitsus otsustas möödunud aasta 8. detsembri istungil kinnitada Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise ja ettevõttele Pärnu maakonnas Vändra vallas Metsaküla külas asuva hinnanguliselt 4,1 miljonit maksva Tootsi Suursoo kinnistu üleandmise.

Kinnistule plaanib Eesti Energia rajada 2020. aastaks hinnanguliselt mitusada miljonit eurot maksva ja umbes 150-megavatise võimsusega tuulepargi. AS Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark moodustab tuuletehnoloogia liidu hinnangul 54 protsenti kogu Eestis kavandatud tuuleparkide mahust.

Mitmed taastuvenergeetika ettevõtjad on kaevanud kohtusse valitsuse otsuse anda Tootsi tuulepark mitterahalise sissemaksena riigiettevõttele Eesti Energia AS. Kohus tagas kaebajatele õiguskaitse Tootsi tuulepargi maa-ala puudutava vaidluse lõpuni. Eraettevõtjate hinnangul kahjustab väärtusliku maa andmine riigiettevõttele ilma enampakkumiseta vaba konkurentsi ja teisi turul tegutsevaid ettevõtjaid.

Tootsi tuulepargikinnistu asub Vändra vallas Metsakülas, selle suurus on 160 hektarit ning kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ning kaks tuulemõõdutornidele. Sinna tuulepargi rajamine aitab Eestil saavutada tuuleenergia eesmärke.

Vastavalt koalitsioonilepingule on plaanis AS Enefit Taastuvenergia 49 protsendi aktsiate börsile viimine, mis hõlmab endas nii tuule-, hüdro- kui ka muud taastuvenergiat. Eelnevalt viiakse läbiavalik enampakkumine kinnistut puudutava vaidlusaluse tuulepargi maa asjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles