Hiina ja USA leppisid kokku kaubanduspiirangute leevendamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivend Xi Jinping.
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivend Xi Jinping. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Hiina ja USA jõudsid kokkuleppele kaubandusleppes, mis muu hulgas avab Hiina turu USA veiselihale ning Ühendriikide turu Hiinas tehtud küpsetatud linnulihale.

USA valitsuse ametnikud tervitasid neljapäeval lepet kui olulist sammu püüdlustes suurendada USA eksporti ning viia USA-Hiina kaubandusbilanss tasakaalu.

Lisaks hakkab Washington lubama USA firmadel saata Hiinasse veeldatud maagaasi. Lisaks energia- ja põllumajandussektorile sätestatakse leppes ka näiteks Hiinas tegutsevatele USA biotehnoloogia- ja finantsfirmadele kehtivate piirangute leevendamine.

Kuigi lepe käsitleb mitut Hiina kaubandustõket, mille pärast on USA firmad kaua nurisenud, siis pole teada, kui kaugele Hiina läheb USA eksportide sisselubamisega. Eelmised USA valitsused on samuti sõlminud Hiinaga kaubandusleppeid, kuid Peking rakendas neid vaid osaliselt.

Ameerika kaubandusbilansi puudujääk on 500,6 miljardit dollarit, sellest umbes 60 protsenti ehk 310 miljardit Hiinaga

Lisaks leppisid Hiina ja USA kokku, et suvel kohtuvad USA kaubandusminister Wilbur Ross, rahandusminister Steven Mnuchin ja Hiina asepresident Wang Yang hakkavad koostama ühe-aastast plaani kaubandusbilansi tasakaalustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles