Kinnisvarafirmade rünnak Kv.ee vastu tõi kaasa kriminaalasja (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KV.ee juht Tarvo Teslon.
KV.ee juht Tarvo Teslon. Foto: Sander Ilvest

Kinnisvarafirmade märtsikuine ühispöördumine kinnisvaraportaali Kv.ee vastu uue hinnastamismudeli tõrjumiseks tõi kaasa kriminaalmenetluse.

Riigiprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina kinnitas BNSile, et juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb konkurentsi kahjustava kokkuleppe või otsuse sõlmimist, samuti kooskõlastatud tegevust selles vallas.

«Hetkeseisuga ei ole selle kriminaalasja raames kedagi kahtlustatavana üle kuulatud,» lisas Kostina.

Kriminaalmenetluse alla sattunud kinnisvarafirmade esindajad jäid olukorda kommenteerides napisõnalisteks.

«Kinnisvarafirmade liit sai Kv.ee vastu tehtud aktsiooni korraldamisel ilmselt halba juriidilist nõu, sest kellelgi polnud soovi oma tegevusega ebaseaduslikke kokkuleppeid sõlmida,» ütles Arco Vara Tallinna osakonna tegevjuht Elari Tamm. «Kogu see lugu kukkus halvasti välja, sest ükski ettevõte, kes tahab head äri teha, ei otsi meelega pahandusi.»

Kinnisvaraportaali Kv.ee juht Tarvo Tesloni sõnul ei osanud kriminaalmenetlust selles asjas ilmselt keegi ette näha. Ta ütles, et ka Kv.ee-le tuli see suure üllatusena.

«Kuigi mõned ettevõtted on kuulutused maha võtnud, siis Kv.ee on endiselt Eesti kõige tuntuim kinnisvaraportaal. Kinnisvaraturg on tihe ja pakkumisi palju, seetõttu kaotavad boikotist eelkõige kinnisvaraettevõtted ja maaklerid ise. Portaali külastajate jaoks pole oluliselt midagi muutunud.»

Tesloni varem antud hinnangul portaalist lahkuda lubanud kinnisvarabürood tulevikus ilmselt naasevad portaali, sest muidu kaotavad nad oma maaklerid, kes on lubanud hoida oma kuulutused keskkonnas üleval.

Kv.ee hinnastamismudeli muutus tuli soovist pakkuda võrdseid võimalusi nii suurtele kui ka väikestele kinnisvarabüroodele ning nüüdsest sõltub hind sellest, kui palju maaklereid ettevõttes töötab ja Kv.ee teenuseid kasutab.

Kinnisvarafirmad Uus Maa ja Arco Vara, Pindi Kinnisvara, CKE, Domus Kinnisvara, LVM, Ober Haus, 1Partner, RE Kinnisvara, LAAM ja Kinnisvaraekspert teatasid märtsi lõpus koostöö lõpetamisest portaaliga Kv.ee. Koostöö lõpetamise peapõhjuseks nimetasid 11 ettevõtet hinnastamismudeli muudatusi, mis tõid suurematele büroodele kaasa kulu kasvu.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots taunis juba aprilli alguses selliseid ühiseid boikoteerimisi. «Igasugune ühine boikoteerimine on kahtlemata taunitav konkurentsiseaduse alusel. Kahtlemata selline ühine kokkulepe, ühine boikoteerimine ei ole ikkagi soositav,» ütles Ots aprillis.

Kv.ee kuulub Eesti Meedia kontserni, kuhu kuulub ka uudisteagentuur BNS ja Postimees.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles