Vabadussõja võidusammas vajab taas remonti (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Kuigi Vabadussõja võidusamba puuduste parandamiseks on juba praegu kulunud üle miljoni euro, vajab monument sel kevadel taas remonti – nimelt on klaasi vahele pääsenud õhuhapnik, mis on muutnud samba detailid laiguliseks. 

Võidusamba ristiosa klaasi ja akrüülpolümeeri vahelistesse kihtidesse on pääsenud õhuhapnik, mille tulemusel on samba ristiosale ilmunud valged laigud, ütles samba igapäevase haldamise ja hooldamisega tegeleva Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) kommunikatsioonijuht Madis Idnurm.

Idnurme sõnul tuleb iluvea kõrvaldamiseks välja vahetada ristiosa põhipinda katvad mitmekordse mattklaasiga lamineeritud klaasdetailid, ristil asuv embleem ja seda ümbritsev ring mõlemalt poolt risti.

«Samuti tuleb välja vahetada risti horisontaalse alusplaadi esiservas asuv klaasdetail ning samba vertikaalses ja horisontaalses osas klaaspaneelide kinnituspoltide katted,» selgitas Idnurm.

Töövõtja, kes väljavahetamisele kuuluvad detailid valmistab ja paigaldab, on kavas välja valida käimasoleva riigihanke tulemusena maikuus ning tööd teostada sel sügisel.

Küsimuse peale, kui palju järjekordne remont maksumaksjale maksma läheb, vastas Idnurm, et tööde maksumus selgub riigihanke tulemusena. «Selle maht jääb kindlasti alla möödunud aastal tehtud kulutustele.»

Möödunud aastal kulus võidusamba parandamise peale 74 563 eurot. Pärast seda, kui monumendi hooldamine läks 2012. aastal RKASi kätte, on samba ja selle lähiümbruse remonttööde peale kokku kulunud 205 528 eurot.

Samas tõi riigikontroll 2012. aastal vabadussõja võidusamba rajamist puudutavas auditis välja, et monumendi rajamiseks ja pärast selle avamist ilmnenud puuduste kõrvaldamiseks on kokku kulunud 8,5 miljonit eurot. Sellest 800 000 eurot ehk 9 protsenti monumendi kogumaksumusest kulutati ebakvaliteetse töö parandamiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles