Apple’i väärtus on juba üle 800 miljardi dollari (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i tegevjuht Tim Cook.
Apple'i tegevjuht Tim Cook. Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS/Scanpix

Apple’i aktsia hind kerkis eile 2,7 protsenti uuele rekordtasemele 153,01 dollarile, mis teeb ettevõtte turuväärtuseks 811 miljardit dollarit. Tegemist on esimese ettevõttega, mille väärtus on nii kõrge.

Eelmisel nädalal raporteerid ettevõte kahetisi eelmise kvartali majandustulemusi. Ühelt poolt, mobiiltelefonide iPhone müük kahanes, aga teisalt käive ja kasum kasvasid, mis tähendab, et ettevõte müüs telefone veidi kallimalt. Tegevjuht Tim Cook selgitas müügi väikest kahanemist sellega, et kliendid ootavad uue telefoni, iPhone 8 turuletulekut varasügisel, eeldatavasti septembris.

Wall Street paistab viimase väitega nõustuvat. Finantsuudiste telekanal CNBC teatas, et analüütikud on maikuus tõstnud aktsia hinnasihti juba 30 korral. Kõige kõrgemale, 202 dollarini, tõstis selle eile investeerimispanga Drexel Hamilton analüütik Brian White, mis teeb Apple’i turuväärtuseks üle triljoni dollari.

Apple’i aktsia eilse hinnahüppe taga oli peamiselt vanameister Warren Buffett, kes ülistas laupäeval toimunud investeerimisfirma Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekul ettevõtet taevani nimetades iPhone’i «väga, väga, väga väärtuslikuks tooteks.»

Apple on üks paljudest tehnoloogiaettevõtetest, mille hinnad rallivad ning mis on viinud peamiselt tehnoloogiaettevõtete hinnaliikumisi peegeldava Nasdaqi koondindeksi rekordtasemele.

«Kuna me arvame, et käimas on suur tsükkel, on meie numbrid üsna konservatiivid,» ütles White CNBC-le.

Apple'i järel on 653 miljardi dollariga teisel kohal Google'i emafirma Alphabet ja Microsoft, mille väärtus on 532 miljardit dollarit, on kolmandal kohal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles