Tollide kadumine Eesti jalatsitootjaid hindu alandama ei pane

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusasaabas Samelini vabrikus.
Suusasaabas Samelini vabrikus. Foto: Sille Annuk

Ehkki dumpingutollide kadumine muudab lähiajal Hiina jalatsid Euroopa Liidus odavamaks, ei kavatse Eesti jalatsitootjad konkurentsis püsimiseks hindu alandada.


2006. aastast kehtib Hiina nahkjalatsitele ELis 16,5-protsendine tollimaks. Kui see märtsi lõpus aegub, siis on oodata jalanõude odavnemist, kuna arvestatav osa ELis müüdavatest jalatsitest valmistatakse Hiinas. Näiteks ka suurtel jalatsitootjatel nagu Adidas ja Puma on Hiinas tehased.

Samas Eesti jalatsitootjad AS Samelin ja AS Reester ei kavatse tollide kadumise tõttu oma toodangut odavamalt müüma hakata, kuna hinna osas ei konkureeri nad Hiina toodetega eriti juba praegu.

«Me ei saa kunagi nii odavalt tootma hakata, kui seda tehakse Hiinas,» nentis Samelini müügijuht Urmas Kaddarpik. Niisiis tuleb Samelinil pigem keskenduda teistele konkurentsieelistele kui madal hind, näiteks kvaliteedile. «Praegu me oma materjalide kvaliteeti küll ei alanda,» lubas Kaddarpik.

Dumpingutollide kadumine tema sõnul kindlasti mõjutab Samelini, sest Hiina jalatsitootjad konkureerivad kõigis Samelini tootekategooriates. Kui suureks see mõju osutub, müügijuht aga prognoosida ei osanud.

Ka Reesteri müügijuht Rein Kirss märkis, et dumpingutollide kadumine kahtlemata mõjutab ettevõtet. «Aga meil on teatud sihtgrupid ja tootegrupid, mida hiinlased ei kata,» lisas ta. «Me oleme väga spetsialiseerunud kindlate elukutsete tööjalatsitele, kus meil on sortiment suurem, ning sellega saame tekitada omale nišše ja müügikäivet.»

«Kindlasti ei alanda hindu. Sügishooajal peame võib-olla isegi neid tõstma,» ütles Kirss, viidates kallinenud materjalidele ning sellele, et Põhjamaa tootjatega võrreldes on Reesteri toodang odav.

Hiina jalatsite odavnemist Eestis pole aga oodata kohe pärast tollide kadumist märtsi lõpus. Pigem juhtub see aasta lõpus ning seda juhul, et Hiina tehased hindu ei tõsta, ütles jalatsite hulgikaubandusega tegeleva ASi Kington ostujuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles