Balti peaministrid jõudsid energiavõrgu ühendamise osas kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti, Läti, Leedu ja Poola peaministrite kohtumisel jõuti põhimõttelisele otsusele sünkroniseerida Baltikumi energiavõrk Lääne-Euroopa energiasüsteemiga läbi Poola. 

Leedu peaminister Saulius Skvernelis märkis kohtumisejärgsel pressikonverentsil, et tal on hea meel, et nelja riigi peaministrid jõudsid põhimõttelisele otsusele Baltikumi energiaturgude sünkroniseerimisega Lääne-Euroopa energiasüsteemiga.

Eesti peaminister Jüri Ratas lisas, et kokkuleppe kohaselt sünkroniseeritakse Baltikumi energiavõrgud Lääne-Euroopaga läbi Poola, kuid kuidas seda täpsemalt teha otsustatakse käesoleva aasta jooksul.

Samas ei märkinud peaministrid oma avaldustes, nagu oleks kohtumisel jõutud lepeteni regionaalse LNG terminali osas. Leedu peaminister mainis vaid, et tema hinnangul on Klaipeda terminalil piisavalt kapatsiteeti, et regioonis nõudlust täita. Läti peaminister Māris Kučinskis märkis, et Läti jaoks on oluline avatud gaasiturg.

Poola peaminister Beata Szydło mainis energeetika ja infrastruktuuri teemadest rääkides, et Poolal ja Baltikumil on palju ühiseid huvisid.

Eesti peaminister Jüri Ratas ütles kohtumise eel, et tema hinnagul on väga oluline saada võimalikult kiiresti selgus, kuidas Balti riikide elektrisüsteem sünkroniseeritakse Kesk-Euroopa süsteemiga. Samas ei toetanud Ratas Klaipeda LNG terminali regionaalseks gaasiterminaliks kuulutamist, märkides et see peaks toimima lähtuvalt turuloogikast.

Balti riigid ja Poola ei ole veel jõudnud kokkuleppele, kas sünkroniseerimine peaks toimuma läbi ühe või kahe Leedu-Poola elektriühenduse LitPol. Poola ja Leedu sooviksid seda teha läbi ühe ning Läti ja Eesti läbi kahe. Kahe ühenduse maksumus oleks hinnanguliselt 770-960 miljonit eurot, kui sünkroniseerimine ühe ühenduse kaudu maksaks 900 miljonit eurot.

Möödunud nädalal tegi Leedu süsteemihaldur Litgrid ettepaneku teise ühenduse rajamiseks 2025. aastal. Samal ajal kui kava kohaselt peaks toimuma Baltikumi Venemaa ja Valgevene (BRELL) elektrisüsteemist desünkroniseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles