Buffett usub, et järgmisel päeval pärast tema surma aktsia tõuseb

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berkshire Hathaway suuromanik ja juht Warren Buffett demonstreerib pesutootja Fruit of the Loom, mis kuulub Berkshirele, aluspükse.
Berkshire Hathaway suuromanik ja juht Warren Buffett demonstreerib pesutootja Fruit of the Loom, mis kuulub Berkshirele, aluspükse. Foto: Nati Harnik/AP/Scanpix

Berkshire Hathaway suuromanik ja tegevjuht Warren Buffett kinnitas eile aktsionäride üldkoosolekul, et ettevõtte aktsial läheb hästi ka siis, kui ta läinud on.

«Kui ma täna sureks, usun, et aktsia liiguks homme üles,» ütles 86 aastane Buffett aktsionäridele. «Siis hakkavad tekkima spekulatsioonid ettevõtte jagunemist ja muudest igasugustest asjadest, nii, et sellest saab hea Wall Streeti lugu,» lisas ta.

Buffett ja ettevõtte asepresident 93 aastane Charles Munger vastasid aktsionäride küsimustele mitu tundi, vahendab Bloomberg.

Tandem Buffett-Munger on 50 aasta jooksul loonud Berkshire Hathawayst konglomeraadi, kes tegeleb nii kindlustuse, energeetika kui ka transporditööstusega. Lisaks on ettevõttel 135 miljardi dollari suurune investeerimisportfell.

«Järgmisel juhil tuleb hallata ilmselt 400 miljardi dollari suurust portfelli, võib olla isegi suuremat,» ütles Buffett.

Miljardärist investor lisas veel, et ta loodab, et tema järglane on juba praegu väga rikas, sest tulevane juht on töötanud pikka aega ja seda edukalt ning ei vaja motivatsiooniks kümme või 100 korda suuremat summaks kui nemad (Buffett ja Munger). Tema sõnul peaks ettevõte pakkuma tulevasele juhile mõõdukat kompensatsioonipaketti, mis kasvab kui tulemused pikemaajalisel perioodil paranevad.

Chary Mungeri sõnul ei ole vaja ettevõttel palgata palgakonsultante, millega on päri ka Buffett.

«Kui nõukogu palkab pärast minu surma kompensatsioonikonsultandi, tulen ma tagasi,» ütles Buffett.

Investorid on spekuleerinud aastaid, kes saab Buffetti järglaseks pärast tema surma. Eilsel aktsionäride koosolekul ülistas ta Berkshire edasikindlustusüksuse juhti Ajit Jaini, aga ka portfellihaldureid Todd Combsi ja Ted Weschleri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles