Egiptuse armee: Mubarak on koduarestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak Foto: A.Peegel

Egiptuse sõjaväenõukogu ütles eile, et endine president Hosni Mubarak koos perega on koduarestis oma residentsis Punase mere äärses kuurortlinnas Sharm El Sheikhis.

Nõukogu kummutas oma lakoonilises teates kuulujutud, nagu oleks Mubarak kolinud Saudi Araabiasse.

«Jutud, et president Hosni Mubarak on siirdunud Tabukisse Saudi Araabias ei vasta tõele,» ütles sõjaväenõukogu Facebooki vahendusel. «Ta on Egiptuses koduarestis, koos oma perega.»

See on esimene kord, kui armee viitab endise presidendi olukorrale kui mingit liiki arestile.

Egiptuse inimõiguste organisatsiooni juht Hafez Abu Saada ütles, et teadaanne võib kujutada endast «sissejuhatust ekspresidendi vara puudutavale kohtuprotsessile».

Egiptuse võimud andsid veebruaris korralduse külmutada Mubaraki pere fondid ja varad. Meetmed puudutavad endist presidenti, tema abikaasat Suzannet ning nende poegi Alaad Gamali koos abikaasadega. Kõigile on kehtestatud ka reisimiskeeld.

Enne tagasiastumist ütles Mubarak, et ei kavatse Egiptusest põgeneda ja soovib surra kodumaa pinnal.

Pärast seda, kui Mubarak 11. veebruaril võimult taandus ja Sharm El Sheikhi lendas, ei ole tema pere teinud ühtegi ametlikku avaldust.

Riigiprokurör uurib parasjagu Mubaraki režiimiga seotud ametnike ja äritegelaste vastu esitatud pististe-süüdistusi.

Uurimise all on ka ekspresidendi ja ta pere rahaasjad. Teadaolevalt oli Mubarakil alguses raskusi endale advokaadi leidmisega.

Egiptuse meedia on tulvil kõikvõimalikke spekulatsioone Mubaraki ja ta liitlaste meeletute rikkuste teemadel. Siiani pole aga ühegi pereliikme vastu süüdistusi esitatud. Nagu näib, tulevad süüdistused praegu peamiselt endise režiimi poliitiliste oponentide, mitte prokuratuuri poolt.

Sõjaväenõukogu juhatab Mubaraki poolt ametisse pandud endine kaitseminister Mohamed Hussein Tantawi, kes oli endise diktaatori teenistuses 20 aastat.

Arvatakse, et Tantawi ja teised kõrged ohvitserid olid kriisi haripunktis väga raske valiku ees: ühelt poolt lojaalsed oma juhile ja komandörile, teiselt poolt sunnitud midagi ette võtma kogu maa halvanud protestide lõpetamiseks.

Uuringud korruptsiooni ja meeleavaldajate tapmiste suhtes jätkuvad, üha enam kõlab ka üleskutseid Mubarak kohtu ette tuua.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles