Riigi riskiraha hakkab valitsema Tera Ventures

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Urve Palo.
Ettevõtlusminister Urve Palo. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Arengufond, selle investeerimisettevõte SmartCap ja Tera Ventures allkirjastasid 3. mail lepingu, mille kohaselt anti riigi otseinvesteeringute portfell ja jätkuinvesteeringuteks täiendava kapitali juhtimine üle erafondivalitsejale.

“Riik on otseinvestorina riskikapitali turul oma senise rolli täitnud ning aeg on liikuda uude etappi. Me jätkame riskikapitali pakkumist fondiinvestorina läbi KredExi hallatavate fondide, aidates kapitaliturgu mitmes erinevas arenguetapis päris algusfaasist kuni laienemiseni,” ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo pressiteates.

“Riik on Eesti Arengufondi ja SmartCapi vahendusel aastatel 2007-2017 panustanud riskikapitali-investeeringutesse ligi 33 miljonit eurot. Nende vahendite abil on toimunud näiteks Fits.me, Vitalfieldsi ja GrabCADi areng ning müük. Üleantavas portfellis on 12 ettevõtet, nende seas rahvusvahelised edulood nagu Cleveron, Jobbatical, Lingvist, Monese ja Realeyes,“ lisas minister.

Euroopa Investeerimispanga määratud sõltumatu valikukomitee valis Eesti Arengufondi ja SmartCapi erafondivalitseja konkursi võitjaks Tera Ventures’i 2016. aasta detsembris.

Reorganiseerimise järgmises etapis sõlmitakse kolmepoolne leping Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, SA KredEx ja Eesti Arengufondi vahel, mille kohaselt liiguvad Eesti Arengufondi ja SmartCapi senised investeerimistegevused täiemahuliselt SA KredEx organisatsiooni koosseisu. SmartCap jätkab investeerimistegevuse ümberkujundamist fondifondi mudelile kohaseks ning kavandab uusi investeeringuid kiirendifondidesse juba sel aastal.

Eesti Arengufondi ja SmartCapi otseinvesteeringute portfelli üleandmisega erafondivalitsejale ning SmartCapi tõstmisega KredExi koosseisu lõpeb järjekordne etapp Eesti Arengufondi ja SmartCapi tegevuse ümberkorraldamisel. Varasemalt anti ümberkorralduste osana Arengufondi seiretegevus üle Riigikogu Kantselei juurde moodustatud Arenguseire Keskusele ja liideti Eesti idufirmade tugiüksus Startup Estonia KredExiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles