Päevapealt lahkunud O’Brock: hoiatasin, et mul puuduvad teadmised laevaehitusest (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David O'Brock.
David O'Brock. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Saaremaa laevaettevõtte Baltic Workboatsi juhtkonnast päevapealt lahti lastud David O’Brock ütles, et ta on ettevõttes oldud aja eest tänulik, kuid tema teadmised laevaehituse kohta polnud ilmselt piisavad. 

Te töötasite Saaremaal vaid paar kuud. Mis teil seal juhtus, et kohe päevapealt vallandati?

Eks seda tuleb täpsemalt Margus Vanaselja (Baltic Workboatsi juht ja omanik) käest küsida. Ta oli pikalt USAs ja kui ta paari nädala eest tagasi tuli, siis see juhtus. Muidu oleks võinud varemgi juhtuda. Aga ma ütlen ka seda, et ei ole mõtet sellepärast tülli minna. See on business as usual.

Tegelikult ma saan temast täiesti aru: nad tahavad juhtima inimest, kellel on paremad spetsiifilised ja tehnilised oskused laevaehituses. Kuigi ma proovisin neid hoiatada, et mul need oskused puuduvad, siis nad ikkagi võtsid selle riski. Ka mina võtsin riski. Aga me mõlemad saime aru, et need oskused mul ikkagi puuduvad.

Samas olite te seal niivõrd vähe aega. Ega selle ajaga ei saagi ju kohe professionaalseid oskusi tekkida?

Jah, kui inimene ei tule just laevaehitussektorist. Metallurgia ja põlevkivikeemia, kust mina olen tulnud, on natuke teistmoodi sektor lihtsalt. Samas ma õppisin selle ajaga väga palju ja olen väga tänulik ettevõtte töötajatele, et nad nii kannatlikult õpetasid ja näitasid, kuidas paate ehitatakse. Nüüd on mu teadmised palju rikkamad.  

Saite Saaremaa ja sealsete inimestega lähemalt tuttavaks?

Sain sealt häid tuttavaid ja nüüd suvel on mul kuhugi pugeda, kui vaja on.

Mida te selle ajaga Baltic Workboatsis ära jõudsite teha?

Siin on hästi palju väikseid asju, mis ma tegin. Suurim asi on vast see, et saime töötajate palka tõsta. Samas nagu igal firmal, on siin palju probleeme, mis vajavad lahendamist.

Aga ettevõte on edukas ja potentsiaali on palju?

Absoluutselt. See on väga kõva firma. Kui nad teevad oma asja õieti edasi, siis see võib kasvada väga suureks rahvusvaheliseks kontserniks. Nende uued kliendid USAs on väga vaimustuses, et kui head nende laevad on: disain, mugavus, ülalpidamiskulud ja õhutussüsteemid on tipptasemel.

Mis te ise kavatsete edasi teha?

Alates 2011. aastast on personaliotsingufirmad mulle pidevalt helistatud ja töökohti pakkunud. Eks vaatame. Ma olen nüüd neli päeva järjest jõusaalis käinud, karistan end natuke viimase 15 aasta laiskuse eest. Püüan iseendaga rohkem tegeleda.

Eestisse kavatsen ikka edasi jääda. Ma olen seotud siinse ühiskonnaga, milles tahan kaasa lüüa. Mul on siin erinevad vabatahtlikud tööd. Ja tahan siin ka töötada.

Tagasi USAsse ei taha minna. Mul on siin lapsed, kes käivad koolis. Pole mõtet mujale minna, et otsida seal mingeid rohelisi aasasid.

CV

David James O’Brock Kaljuvee on sündinud USAs Ohio osariigis. Eestisse sattus ta 1994. aastal, kui tuli vahetusprogrammi kaudu kuueks kuuks Eestisse, kus kohtas oma tulevast abikaasat.

O’Brocki tuntuim töökoht Eestis on haruldaste muldmetallide töötlemisettevõttes Molycorp Silmet AS, kus ta töötas aastatel 2009-2016 juhatuse esimehena. Enne seda töötas ta mõne aasta ka Viru Keemia Grupis.

O’Brock valiti aasta alguses ka riigifirmade nõukogude nimetamiskomisjoni liikmeks. Lisaks on ta pikalt kuulunud Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse (EAS) nõukogusse. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles