Joogitootjad: suhkrumaks toob kaasa suure hinnatõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjoogid.
Karastusjoogid. Foto: Liis Treimann / Postimees

Karastusjookide Tootjate Liidu hinnangul toob valitsuse kava kehtestada maks magustatud jookidele kaasa suuremat sorti hinnatõusu, kuivõrd jaekaubandust mõjutavad ka muud valitsuse poliitikast tingitud hinnatõusud, mille kumulatiivne mõju on suur.

«Valitsuse istungil heaks kiidetud magustatud jookide ebaaus nii Eesti rahva kui ettevõtjate suhtes,» märkis Karastusjookide Tootjate Liidu juhatuse liige Nele Normak pressiteates.

Eelnõu on Normaku sõnul ebaaus, sest räägib magustatud jookide maksustamisest, kui tegelikult maksustatakse ainult väikest kildu tarbimisest ja maksubaasist jäetakse välja paljud sarnaselt tarbitavad ja suure suhkrusisaldusega tootekategooriad.

Valitsus kiitis neljapäevasel kabinetiistungil heaks magustatud joogi maksu seaduse eelnõu, mille kohaselt maksustatakse suhkru või magusainega magustatud joogid, kus on suhkrut rohkem kui 5 grammi 100 milliliitri kohta

Üheliitrise joogi, mis sisaldab suhkrut kontsentratsioonis 5-8 grammi 100 milliliitri kohta maksumäär on 10 senti 1 liitri kohta. Sellest suurema suhrku kontsentratsiooniga joogi maksumäär on 30 senti.

Magusainega joogi maksumäär on samuti 10 senti liitri kohta. Magusainet ja suhkrut sisaldav jook maksustatakse vastavalt suhkru sisalduse määrale. Magustatud jook, mida tuleb tarbimiseks lahjendada, maksustatakse tootja poolt ette nähtud soovituse kohaselt lahjendatud joogi koguse ning selle suhkru- ja magusainesisalduse järgi.

Mõju jaemüügihindadele sõltub müüdava pudeli suurust ja müügikohast. Näitena võiks peale maksumuudatusi kaheliitrise koolamaitselise joogi hind kallineda 54 protsenti 2,45 euroni, 0,5-liitrise koolamaitselise joogi hind 27 protsenti 1,01 euroni ja karboniseeritud õunamaitselise vee hind 22 protsenti 1,21 euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles