Apple müüs üllatuslikult vähe iPhone'i mobiile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i esinduspood Pekingis (Hiina)
Apple'i esinduspood Pekingis (Hiina) Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Maailma suurim tehnoloogiafirma Apple teatas eile hilisõhtul majandustulemuste avaldamisel, et müüs eelmises kvartalis vähem mobiiltelefone iPhone kui eelmise aasta samal ajal ning ka vähem, kui analüütikud prognoosisid.

Apple’i tegevjuht Tim Cook sõnas, et telefonide kehva müügi põhjuseks on infolekked uute telefonide kohta.

«Me näeme, et paus iPhione’ide ostus on põhjustatud varasematest ja sagedamatest teadetest tulevastest iPhone’idest,» ütles Tim Cook konverentsikõnel analüütikutega.

Varem on Apple muutnud iPhone'i baaskuju umbes iga kahe aasta tagant. iPhone 7 tuli turule eelmise aasta septembris, aga see oli sarnane eelmisega, mis tähendab sisuliselt viimase tsükli pikenemist kolmele aastale. Seetõttu võisid kliendid lükata uute telefonide müüki edasi, kirjutab Bloomberg.

Apple müüs eelmises kvartalis 50,76 miljonit iPhone’i, mis on 0,8 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal müüdud 51,19 miljonit. Analüütikute keskmine ennustus oli 52,27 miljonit, vahendab Reuters.

Vaatamata telefonide müügiarvu kahanemisele kasvas telefonide müügi käive 1,2 protsenti, sest keskmine müügihind oli veidi kõrgem.

Ettevõtte kogukäive kasvas 4,6 protsenti 52,9 miljardi dollarini, kusjuures teenuste käive, mille alla käivad App Store, Apple Music, Apple Pay ja iCloud kasvas koguni 17,5 protsenti 7,04 miljardini, moodustades nüüd 13 protsenti kontserni kogukäibest.

Apple’i eelmise kvartali kasum kasvas 4,8 protsenti 11,03 miljardi dollarini.

Apple suurendab ka aktsionäridele tagastava raha hulga 50 miljardi dollari võrra, millest 35 miljardi eest ostetakse tagasi oma aktsiaid ning dividende suurendatakse 10,5 protsendi võrra 63 USA sendini aktsia kohta kvartalis.

Järgneva kahe aasta jooksul maksab Apple aktsionäridele tagasi 300 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles