Brüssel mängib üha karmimat mängu: Brexiti arve on nüüd 100 miljardit (7)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit.
Brexit. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Prantsusmaa ja Saksamaa eestvedamisel on hakatud Suurbritanniaga ajama karmimat Brexiti poliitikat ning Financial Timesi analüütikute hinnangul tõuseb lahutuse esialgne arvenõue 100 miljardi euroni. 

Pärast mitmete liikmesriikide nõudmisi on EL muutnud oma suhtumist Brexitisse ning otsustanud kasseerida brittidelt iga viimase kui sendi, kirjutab Financial Times. Brittidelt nõutakse isegi 2019. ja 2020. aasta ELi administratsioonitasusid. Nii võib esialgne brutosumma maanduda 100 miljardi euro kanti. 

Olgugi, et pikemas perspektiivis jäävad Suurbritannia Brexiti-kulud alla 100 miljardi euro (laenud tulevad tagasi), näitab Brüsseli uus suhtumine, et arve saab siiski olema kõrgem kui Junckeri esialgu pakutud 60 miljardit. Prantsusmaa ja Poola on nõudnud ka seda, et Britid jätkaks Brexiti järel iga-aastaste põllumajandusmaksude maksmist. Kreeka tahab, et britid maksaks pagulasprogrammide eest Türgis. 

Kopsakas arve võib saada üheks Brexiti suurimaks takistuseks. Seda illustreeris väga hästi hiljutine õhtusöök Junckeri ja Theresa May vahel, kus Briti peaminister lükkas igasugused arvenõuded tagasi ja sidus need 2019. aasta kaubanduslepinguga. 

Prantsusmaa, Saksamaa ja mitmed teised liikmesriigid on nõudnud ka, et Suurbritannia ei saaks pärast lahutust oma osa neile esialgu planeeritud liidu varadest, mille väärtus on kusagil 3 ja 9 miljardi euro vahel. Varade hulka kuuluvad näiteks erinevad hooned.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles