Eesti lihatootjad astusid sammu lähemale Jaapani turule (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan tunnistas Eesti suu- ja sõrataudivabaks riigiks, mis loob uue võimaluse eksportida sinna näiteks veiseliha.
Jaapan tunnistas Eesti suu- ja sõrataudivabaks riigiks, mis loob uue võimaluse eksportida sinna näiteks veiseliha. Foto: Aldo Luud

Jaapan tunnistas Eesti suu- ja sõrataudivabaks riigiks, mis kindlustab Eesti piimasektori eksporti ja viib veiseliha tootjad suure sammu võrra edasi, et saada Jaapanisse ekspordiluba. 

«Jaapanist saadud positiivne uudis kindlustab juba Jaapanisse eksportivate Eesti ettevõtete konkurentsipositsiooni Jaapani turul ning tagab ka selliste piimatoodete ekspordi, mida täna veel välisturgudele ei müüda, ent mille ekspordi vastu tulevikus tekkivat huvi ei saa välistada,» sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

Novembris jõustub Jaapanis uus loomatervishoidu käsitlev seadus, mis näeb ette piirangud kuumtöötlemata piimast valmistatud piimatoodete impordile nendest riikidest, mis pole Jaapani toidujärelevalvega tegelevate ametiasutuste poolt suu- ja sõrataudist vabaks tunnistatud.

Olgugi et Eestis pole taudi esinenud juba aastakümned, ei kuulunud Eesti seni Jaapani poolt tunnustatud suu- ja sõrataudist vabade riikide nimistusse. Eestist pole lihatooteid varasemalt Jaapanisse eksporditud, mistõttu pole meil olnud ka vajadust Jaapanile suu- ja sõrataudi puudumist riigis tõendada. 

Esmakordselt pöördus lihatoodete Jaapani-suunalise ekspordisooviga Veterinaar- ja Toiduameti poole möödunud aastal üks Eesti veiselihasektori ettevõte.

Eesti suursaatkonna vahendusel toimunud VTA ja Jaapani pädevate ametiasutuste vaheline infovahetus sai kulminatsiooni üleeelmisel nädalal Tokyos, kui maaeluminister Tarmo Tamm kohtus Jaapani põllumajanduse, metsanduse ja kalanduse aseministri Yosuke Isozakiga. 

Möödunud nädalal Tokyo saatkonnale edastatud teade ei taga küll kohe impordiluba Eesti veiselihale – riigi tunnustamine suu- ja sõrataudivabaks on üks järjekordne etapp loa saamise protsessis, mis hõlmab lisaks taudivabaduse tõendamisele muu hulgas ka Eesti toidujärelevalve süsteemi ja eksportida sooviva ettevõtte nõuetekohasuse hindamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles