Erik Karu: Investeerimine teemantidesse on parem kui raha hoiusel hoidmine (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Karu koos õe Ines Karuga.
Erik Karu koos õe Ines Karuga. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

SMI Groupi juhatuse liikme Erik Karu kinnitusel on igal juhul kasulikum investeerida oma raha teemantidesse kui hoida sulas või hoiusel.

Möödunud nädal teatas Armin Karu pojale, Erik Karule kuuluv ettevõte SMI, et alustas Eestis investeerimisteemantide müügiga. Erik Karu kirjutas vastulause Postimehe majandusajakirjaniku Tõnis Oja kommentaarile, kelle hinnangul pole nende investeerimisteemantide soetamine kasulik. 

Järgneb Erik Karu vastulause:

Täna räägitakse palju investeerimisest, kuid see ei kõneta enamikke inimesi, kuna nn tavakodanikul puuduvad vahendid mida investeerida. Seetõttu alustabki SMI säästmise vajalikkusest, selgitades miks ja kuidas võiksime igakuistelt sissetulekutelt regulaarselt kõrvale panna nt 50-100 eurot kuus. Sellest veel aga ei piisa, sest hoides raha (valuutat) sularahas või pangakontol, sööb inflatsioon säästud pikapeale ära. Oluline on kõrvalepandud raha tark paigutamine ehk investeerimine. Laias plaanis on vabade vahendite õigesti paigutamiseks kolm võimalust: kinnisvara, aktsiad ja maavarad (kuld, hõbe, teemandid). Kuna 50-100 euro investeerimine ei ole esimese kahe variandi puhul lihtne, siis siinkohal tulebki appi SMI, selgitades, miks on igakuiste regulaarsete säästude paigutamine nimetatud maavaradesse lihtne ja kasu(m)lik.

Investeeringul ja investeeringul on vahe. Samamoodi on ka vahe nn investeerijal - tavakodanik vs suur-investor. Oluline on mõista, et investeeringuid on nii väiksemaid kui ka suuremaid. Investeering ei ole vaid 5-karaadine teemant, 1-kilogrammine kuldplaat või luksuskorter Tallinna vanalinnas. Investeering võib ka olla 1-untsine hõbemünt, mille müügihind on täna ca 20 eurot – see on küll väike investeering, kuid siiski samm oma finantsilise tuleviku kindlamaks muutmise suunas. SMI on loonud mitmeid unikaalseid võimalusi selleks, et ka väiksema sissetulekuga inimesed saaksid ennast kaitsta inflatsiooni eest – see ei saa ega tohi olla vaid rikaste privileeg.

Mis on investeerimisteemant ning miks sellesse säästa ehk investeerida? Looduslikud investeerimisteemandid on maavarad nagu ka investeerimiskuld ja -hõbe. Sertifitseeritud ja lihvitud teemante ehk briljante on saadaval juba alates 0,01 ct (karaati). Ent nii pisikesed teemandid pole investeerimiseks kõige mõistlikumad, kuna nendega kaubeldakse järelturul vähem kui suuremate kividega. Siinkohal võib paralleeli tuua kullaga: investeerimiseks on ratsionaalsem soetada 10 grammist kui 0,5 grammist kuldplaati, sest viimase grammi hind on kõrgem tänu tootmisele, transpordile ja kindlustusele ühe grammiühiku kohta.

Lõpetuseks, kui inimesel on valida, kas ta paigutab valuuta kulda, hõbedasse või teemantisse või ei tee seda üldse, siis igal juhul on esimene variant parem. See on pikas perspektiivis kasulikum, kui hoida valuutat lihtsalt sularahas või pangakontol. Kokkuvõtlikult, pisemasse teemantisse säästmine ehk raha paigutamine ei tähenda, et sellesse ei kõlba investeerida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles